fbpx Skip to main content
 

Arvot, vastuullisuus ja laatu

Eläinten hyvinvointi

Munax Oy:ssä panostetaan eläinten hyvinvointiin, sillä hyvin hoidettu kana tuottaa hyvät ja laadukkaat kananmunat. Tuottajiemme kanat voivat hyvin tuotantotavasta riippumatta. Eläinten hyvinvointia edistetään ohjeistamalla tuottajaa hyvään toimintatapaan, antamalla neuvoja rehustuksesta, keskustelemalla kananhoidosta ja auttamalla tarvittaessa laitehankinnoissa. Laaduntarkkailun myötä pystymme myös seuraamaan kanojen hyvinvointia.

Olemme mukana rehu- ja kananmunatuotannossa, joten tiedämme tarkalleen, mistä kananmunamme ovat peräisin ja kuinka laadukasta rehua kanamme syövät.

Avoimuus

Me Munax Oy:lla haluamme toimia avoimesti. Koska yhä useampi haluaa tietää enemmän ruoan alkuperästä, niin avasimme kanalan ovet kaikille halukkaille.  Järjestämme säännöllisesti ohjatusti kanalavierailuja, joten seuraa ilmoitteluamme avoimista ovista tai tilaa aika omalle ryhmällesi visitmunax.fi

Munax Oy:n toimipisteet sijaitsevat Suomessa: Laitilassa, Kustavissa ja Mynämäellä.

Elintarviketurvallisuus

Munax Oy:lle on myönnetty kansainvälisen vaatimustason FSSC 22000 -elintarviketurvallisuusjärjestelmän sertifikaatti, joka ohjaa päivittäistä toimintaamme.

Koulutamme henkilöstöä hyvään hygieniakäytäntöön Hygieniapassi-koulutuksella ja ylläpitävällä koulutuksella.

Kananmunat ovat Suomessa salmonellavapaita. Tämä ei ole sattumaa, vaan tiukan valvonnan tulos. Seuraamme Ruokaviraston ohjeistusta salmonellavalvonnassa kaikilla osastoillamme; jokainen tuotettu erä nestemäistä tuotetta testataan, jokainen erä valmistettuja jalosteita testataan ja valvomme tarkasti myös, että tuottajamme seuraavat heille määriteltyä salmonellavalvontaohjelmaa. Korkea hygienia ja tarkka valvonta varmistavat parhaan mahdollisen laadun tuotteillemme.

Ympäristönsuojelu

Yksi merkittävä asia ympäristön kannalta on, että olemme lähteneet kuivattamaan kanojen märkää lantaa. Lanta kuivatetaan kanojen itsensä tuottamalla lämmöllä heti tilalla. Me olemme Suomen ensimmäinen talo, joka kuivattaa märän lannan näin, hyödyntäen kanojen tuottaman lämmön.

Kuiva hygienisoitu luomuhyväksytty lannoite sitoo hiiltä takaisin maaperään, ei synny hajuhaittoja ympäristöön ja tärkein asia, tämän jälkeen ei synny valumia vesistöön. Kuiva lanta käytetään uudelleen pelloilla ja kotipuutarhoissa. Näin kasvit saavat ravinteet takaisin kohdistetusti. Lannan käsittelystä kannattaa lukea lisää Fertilex.fi 

Kierrätys ja jätteen määrän minimoiminen on jatkuvaa kehitystä. Paperi-, pahvi- ja muovijäte kierrätetään, sekajätteestä erotellaan energiajäte, joka menee poltettavaksi. Kananmunan kuoret päätyvät kalkitsemaan peltoja.

Tuotantotilojen katolle on asennettu aurinkopaneelit. Uusiutuva energia säästää luontoa. Meillä on käytössä myös HTC-rekka. Kaksitasolastattava, kokonaisuudessaan noin 27 m pitkä ajoneuvoyhdistelmä on kooltaan suurempi kuin aiempi, joten uuteen kuljetuskalustoomme mahtuu 12 % enemmän kananmunia ja munatuotteita kerralla kuljetettavaksi.

Kehitämme koko ajan uusia ratkaisuja logistiikkaan. Muutimme myös laatikkokoon. Uudistuksen myötä lavalle mahtuu jatkossa 25 % enemmän rasioita. Ympäristön kannalta tärkeä, että kuljetetaan kerralla enemmän. Kaupan kannalta uusi pakkauskoko nopeuttaa kiertoa eli vähentää mahdollista ruokahävikkiä.

Tämän lisäksi ympäristö otetaan huomioon laite- ja välinevalinnoissa sekä päivittäisessä toiminnassa. Käytämme energiaa säästävää teknologiaa. Olemme siirtyneet jo vuonna 2008, Suomen ensimmäisenä kananmunatalona, käyttämään munakeruussa kiertäviä muovikennoja, ja vähennämme näin ylimääräisen jätteen määrää. Ajamme munamme itse, jolloin ajoreitit pystytään suunnittelemaan järkeviksi.

Munax Oy on pakkausalan ympäristörekisteri RINKI Oy:n jäsen. RINKI asettaa vuosittaiset tavoitteet ja me tuotantolaitoksena etenemme niiden mukaan.

Pakkaamme nestemäiset kananmunatuotteemme kierrätettäviin pahvitetroihin. Munax Protein Smoothie pakataan kierrätettävään tetraan, missä on suljettava kansi. Näin voit nauttia huolettomasti Smoothien monessa erässä.

Munax Oy on myös Avainlippu-sertifioitu.

Vastuullinen hankintapolitiikka

Raaka-ainehankinnoissa edellytämme tuottajalta parttiailmoituksen tekoa, mistä käy ilmi kanaparttian tiedot. Ylläpidämme toimittajarekisteriä, jotta tiedämme mistä raaka-aine tulee.

Edellytämme materiaalitoimittajilta lainsäädänön noudattamista. Vaadimme aina elintarviketurvallisuustodistusta niiltä osin kun materiaali on suoraan kosketuksissa elintarvikkeeseen.

Maksamme alan parasta tuottajahintaa. Näemme asian niin, että tuottajalle kuuluu palkka työstään. Hyvinvoiva tila näkyy eläinten onnellisuudessa. Onnellinen ja hyvinvoiva kana munii laadukkaita kananmunia. Arvostamme tuottajiamme.

Laatu

Munan laatua on vaikea arvioida päältäpäin. Siksi on tärkeää, että tiedetään, mistä muna on peräisin. Me Munax Oy:ssä tiedämme, mitä ketjussamme tapahtuu: miten kana nuorikot asustavat ja mitä syövät, miten rehu tuotetaan, missä kanat munivat, miten kanat voivat ja miten munat pakataan. Näin uskallamme taata muniemme laadun. Meidän kananmunamme ovat suomalaisilta perhetiloilta.

Muna on ympäristöystävällinen huipputuote. Se sisältää kaikki ihmisen tarvitsemat ravintoaineet lukuunottamatta C-vitamiinia. Luonnonpakkauskin on kestävä ja hyödyllinen – kuoren voi sekoittaa vaikka kukkamultaan. Tehtävämme Munaxilla on pitää huolta siitä, että munan erinomaisuus säilyy ruokapöytään asti.

Kanojemme hyvinvointi näkyy munien laadussa, sillä kanan syömä ruoka vaikuttaa sekä munan ulkoisiin ominaisuuksiin että sen makuun.

Munaxilla laadunvalvonta on tietokonetarkkaa. Jokainen muna kuvataan ja punnitaan, jotta asiakas saa varmasti lupauksemme mukaisen tuotteen. Tietokone napauttaa munaa pikkuvasaralla ja kuuntelee, onko kuori varmasti ehjä. Aikaisemmin tarkkailu tehtiin valopöydillä, missä karsittiin rikkinäiset munat käsin. Nyt tietokoneen tinkimättömän silmän ohi ei livahda virheellisiä munia.

Meillä munat kiertävät nopeasti käsittelyn kautta eteenpäin. Munan parasta ennen -päiväys on 28 päivää muninnasta. Munat säilyvät kyllä päiväystä pidempäänkin, jos ne säilytetään tasaisessa lämpötilassa.

Pidämme omalta osaltamme huolta siitä, että ostamasi munat on säilytetty ja kuljetettu asianmukaisesti. Kotona pääset samaan laatuun huolehtimalla munien tasaisesta lämpötilasta: älä pidä niitä pitkään poissa jääkaapista. Lämpötilan vaihtelu saa nimittäin munan imaisemaan huokoisen pintansa läpi makua ympäristöstään. Tai jos pidät huoneenlämmössä, pidä samassa tilassa koko säilytyksen ajan.

Näin Munax Oy huolehtii munan matkasta ruokapöytääsi ja takaa, että ostamasi muna on varmasti suomalainen laatutuote.

Ruokahävikki

Kananmuna itsessään helpottaa ruokahävikin syntymisessä. Voit laittaa munakkaan joukkoon melkein mitä tahansa elintarviketta ja sitä kautta hyödyntää tuotteita, joiden parasta ennen käyttöpäivä lähenee. Vaikka kananmunien parasta ennen päivämäärä lähenee, voi Kananmunia käyttää jopa 3–5 viikkoa päivämäärän umpeutumisen jälkeen.

Meillä Munaxissa hyödynnetään koko kananmuna. Kananmunaa voi käyttää kokonaisena, pelkän keltuaisen tai pelkän valkuaisen. Keltuaiset käytetään teollisuudessa majoneesin ja jäätelön valmistuksessa, joten rasvaton valkuainen on mitä parhain proteiinin lähde esimerkiksi välipalana MunSmoothien muodossa.

Asiakaslupaukset

Pyrimme aina 100 %:een toimitusvarmuuteen tuotteen sovitun laadun, määrän ja toimitusajan suhteen. Olemme joustava ja luotettava toimittaja, joka vastaa asiakkaan ja kuluttajan muuttuviin tarpeisiin. Meiltä lähtevät tuotteet ovat aina korkealaatuisia ja turvallisia käyttää.

Panostamme myös henkilökuntamme hyvinvointiin.