Munien maalaaminen ja värjääminen on kivaa vaikka ei olisikaan pääsiäinen. Koristemunat piristävät esimerkiksi olohuoneessa.

Munia voi värjätä luontaisesti ilman kemikaaleja. Värjääminen ei vaadi erikseen ostettavia värejä, sillä pikakahvi, tee, pinaatti, mustikka ja mausteet riittävät.

Munat voi värjätä kahdella tavalla; nopeampi tapa on keittää väriaine yhdessä kananmunien kanssa. Näin kuori värjäytyy, joskin lopputulos ei ole yhtä vahva. Toinen keino on puolestaan keittää munat etukäteen ja värjätä sen jälkeen. Tämä tapa takaa paremmat värit.

Ohessa Helsingin Uutisten kokoamat ohjeet, joiden avulla ei voi epäonnistua:

Keitettyjen kananmunien värjääminen

  • Keitä kananmunat kypsiksi ja anna niiden jäähtyä.
  • Mittaa toiseen kattilaan puoli litraa vettä.
  • Lisää joukkoon teelusikallinen suolaa ja väriaine, esimerkiksi 3–5 teelusikallista pikakahvia tai currya. Jos haluat värjätä kananmunat esimerkiksi palastimesta löytyneillä vanhoilla mustikoilla tai pinaatilla, lisää niitä keitinveteen 3–5 desilitraa.
  • Kiehauta värjäysvesi. Mausteista, kahvista tai teestä väri irtoaa parissa minuutissa, marjoja tai pinaattia kannattaa keittää 10 minuuttia.
  • Nosta seos liedeltä ja anna jäähtyä 20–30 minuuttia. Jos liemessä on sattumia, esimerkiksi marjojen kuoria, siivilöi liemi.
  • Lisää liemeen 1/2 ruokalusikallista valkoviinietikkaa.
  • Nostele keitetyt kananmunat liemeen niin, että ne peittyvät nesteen alle.
  • Liota kananmunia nesteessä, kunnes väri on toivomasi vahvuinen. Jos haluat väristä syvän, laita kananmunat väriseoksessa jääkaappiin koko yöksi.

Vinkki: Jos haluat värjätä kananmunat eri väreillä, vähennä tarvittaessa liemen määrää ja tee eri raaka-aineista liemet erikseen. Näin voit värjätä kananmunat vaikka yksi kerrallaan väriliemellä täytetyissä juomalaseissa.

Kananmunien värjääminen keittämisen yhteydessä

  • Laita raa’at kananmunat jääkaapista kattilaan ja lisää päälle kylmää vettä niin, että munat peittyvät.
  • Lisää veteen 1/2 rkl etikkaa ja väriaine.
  • Kuumenna värjätty vesi kiehuvaksi ja anna munien kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
  • Ota kattila liedeltä ja anna kananmunien jäähtyä liemessä.

Näin saat kuoriin haluamasi sävyn

  • Keltainen: currya, kurkumaa tai keltasipulin kuoria
  • Punainen: säilykepunajuuren lientä
  • Ruskea: pikakahvia
  • Sininen: pakastemustikoita
  • Vihreä: pakastepinaattia
  • Vaaleanpunainen: vadelmia tai puolukoita