fbpx Skip to main content

Tiedote: julkaisuvapaa

Munax järjesti 27.11.2018 Helsingissä Suomen ensimmäisen kananmunaseminaarin. Seminaari on ainutlaatuinen siitä, että vastaavanlaista seminaaria ei ole aikaisemmin Suomessa järjestetty. Munax haluaa tarjota kovan luokan faktaa ja asiantuntemusta tästä pienestä valkokuorisesta vitamiinipommista eli kananmunasta kutsumalla paikalle ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtasen Itä-Suomen yliopistosta ja Bruce Griffinin Iso-Britanniasta, Surveyn yliopistosta.

Seminaarissa muistutettiin, että kananmunan proteiini sisältää kaikkia elimistölle välttämättömiä aminohappoja. Aminohappokoostumus on hyvin lähellä äidinmaidon aminohapporakennetta, mitä tekee tästä ravitsemuksellisesti ihmiselle erittäin sopivan.

– Tästä syystä myös monet kasvisruokailua suosivat nauttivat kananmunaa, koska kaikki elintoiminnolle tärkeät asiat saa vaivattomasti tästä proteiinipitoisesta kananmunasta, toteaa Munax Oy markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola.

Seminaarissa kerrottiin tutkimustuloksia kananmunasta.

Seminaarissa puheenvuoroissa tutkimustulokset olivat positiivista kuultavaa kananmunan syömisestä.

Jyrki Virtasen tutkimusten perusteella kananmunan syönti ei ole ollut yhteydessä sydäninfarktiriskiin, muistihäiriöihin ja tyypin 2-diabeettekseen, edes perinnöllisesti alttiilla henkilöllä itäsuomalaisessa väestötutkimuksessa, eli henkilöillä, jolla on APO E4 -tyyppi perimässään.

– Muistihäiriöihin ja tyypin 2. diabetekseen on nähty enemminkin yhteys pienempään riskiin, kertoo ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta.

Kananmuna on yksi merkittävä koliinin lähde. Koliinin tiedetään olevan yhteydessä aivojen muistitoimintoon.

– Alustavissa jatkotutkimuksissa itäsuomalaisilla miehillä on havaittu, että koliinin saanti ruokavaliosta oli yhteydessä pienempään muistihäiriöiden riskiin, jatkaa Virtanen.

Ruokatrendit muuttuvat ja välipalat ja nopea ruokailu tulee lisääntymään koko ajan. Munax Oy on kehittänyt markkinoille myös uusia kananmunatuotteita.

Bruce Griffin vahvistaa, että kananmuna osana monipuolista ravintoa on terveellinen ruokakomponentti ja proteiinipitoisuuden ansiosta pitää nälän pitkään poissa. Hänen puheenvuoronsa otsikko kysyy, onko kananmuna hyvästä vai pahasta. Lopputulema on, hyvästä.

–  Näiden tutkimustulosten varjolla toivomme kananmunan nousevan uudestaan kouluruokailuun ja ikäihmisten ravintoon mukaan, toteaa Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka.

Aamulla nautittu munakas pitää pitkään nälän poissa ja verensokerin tasaisena.

Seminaarista esitetyt ja taltioidut aineistot tulevat kaikille luettavaksi myöhemmin verkkoon, os. https://munax.fi/ajankohtaista

Aineistot: 
Jyrki Virtanen kananmunatutkimus 2018

Bruce Griffin material

 

Lisätietoja:
Matti Nyfors, toimitusjohtaja, puh. 050 3837843, etunimi.sukunimi@munax.fi