Vastuullinen valinta

Vapaan kanan kanamunia – Save the Planet Eggs

Pienennä hiilijalanjälkeäsi – kiitos, että valitset tämä rasian.

Tiesitkö, että yhden 10-rasian 580 g kohdalla sinun CO2-päästösäästö on 50 g. Valitsemalla tämän rasian, teet vaikuttavaa työtä ympäristön eteen.

Tämän rasian kananmunat tulevat kanalasta, jonka kaikissa suunnitteluvaiheissa on otettu huomioon ympäristö. Matalan kuivauslämpötilan ansiosta kuivausprosessi ei hukkaa lannan sisältämää typpeä ja tällöin ammoniakkipäästöt pienenevät merkittävästi. Lisäksi orgaaninen lannoite sitoo hiiltä maaperään samalla elvyttäen peltojen humuskerrosta, eikä aiheuta valumia vesistöihin.

Kananmunat ohjataan kanalasta hihnakuljettimilla suoraan pakkaamoon, missä ne pakataan tuoreina rasioihin. Näin ei synny ylimääräisiä kuljetuksia. Myös kanojen rehu tulee läheltä, lähiviljelijöiden viljelemänä. Kiitos, että valitsit tämän rasian. #munympäristö #weloveeggs Lue lisää munax.fi.

Vaikuta vesistöjen ravinnekuormaan!

Kanojen tuottama lanta kuivatetaan suoraan kanalan yhteydessä olevilla puhaltimilla, kanojen itsensä tuottamalla lämpöenergialla.  Tämä on täysin uusi tapa toimia Suomessa ja olemmekin Suomen ensimmäinen kanala, joka toimii näin. Nopean kuivatuksen ansiosta typpi päätyy kasvuvoimaksi maahan eikä haihdu ammoniakkina ilmaan tai valu vesiin. Kuivatusta lannasta syntyy ainutlaatuista Fertilex-luomulannoitetta, jota levitettäessä pelloille ei synnytä valumia vesistöön. Myös kuluttajat voivat käyttää tätä ammattilaisten lannoitetta. Osta oma lannoitteesi täältä Huippua eikö totta!

Ei ylimääräisiä kuljetuksia

Halusimme vähentää kuljetuksen määriä ja näin ollen rakensimme kanalaan hihnan, jota pitkin kananmunat siirtyvät kuljetushihnaa pitkin suoraan laaduntarkkailuun ja siitä suoraan kuluttajarasioihin. Näin säästetään huomattavasti kuljetuksesta aiheutuneita päästöjä ja kananmunat ovat entistä tuoreempina sinulle!

Huippu-uutuus älykanalasta!

Tämä kanala on huippumoderni. Olemme ottaneet kaikessa suunnittelussa huomioon ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin. Huipputekniikkaa on kuivurit, jotka kuivattavat lannan. Valaistus on uusinta tekniikkaa, jota maailmalla on. Tämä säästää energiaa ja tuo optimaalisen valaistuksen kanoille.

Kanojen hyvinvointi

Tämän rasian kanat ovat vapaan kanan kananmunia ja tarkoittaa, että kanat saavat kulkea vapaana kanalassa. Kanalassa on käytössä orret ja kuopimisalueet antamassa lisävirikkeitä kanoille. Kanat saavat munia rauhassa hämärissä munintapesissä.

Lue tiedote aiheesta täältä

Munaxin vaikuttavuuden on arvioinut Gaia Consulting, riippumaton kestävän liiketoiminnan konsulttiyhtiö. www.gaia.fi

Pienemmät päästöt tavalliseen kanalaan verrattuna

Title

50%

Kanan kuivattu kakka sitoo hiilen takaisin maaperään.
Ei valumia vesistöön.

Title

100%

MUNAX –
KIERTOTALOUDEN
EDELLÄKÄVIJÄ

Negatiivinen hiilijalanjälki, tuoreena ruokapöytään!

Munax-älykanala lyhyesti

  • Kanalan ympäristössä tehtiin ympäristövaikutusarviointi, koska halusimme varmistaa, että sijainti ja koko suunnitelma on niin kuin pitääkin olla.
  • Rakentamisvaiheessa käytimme paikallisia yrityksiä. Alueella on monta rakentamisen huippuyritystä ja saimme hyödynnettyä heidän osaamisensa.
  • Kanalasta tuli alansa lippulaiva.
  • Kanojen lanta kuivataan jo kanalassa, kanojen itsensä tuottamalla lämmöllä. Lannasta saatava lannoite on luomuhyväksyttyä.
  • Kanalan päästöt ovat jopa 50 % pienemmät tavanomaiseen kanalaan verrattuna.
  • Kananmunat kuljetetaan suoraan pakkaamoon hihnakuljettimen avulla, jolla säästetään kuljetusmatkoissa ja taataan entistä hygieenisempia munia.
  • Kanala sijaitsee logistisesti ihanteellisessa paikassa, tiput, rehut ja lannan loppuprosessointi sijaitsevat lähellä kanalaa. Kuljetuskustannukset sekä siitä aiheutuvat päästöt ovat minimoitu.

Uusi kanala on tekniikaltaan edistyksellinen.
Pääpaino on kanojen hyvinvoinnissa ja kanalan ympäristöystävällisyydessä.

Vesistöille turvallista lannoitetta

Kanojen lanta kuljee kanalassa kuljetushihnalla, joka ohjaa lannan suoraan kuivuriin. Näin lanta kuivatetaan kanojen itsensä tuottamalla lämmöllä. Kanalasta tullessa lannan kuiva-ainepitoisuus on 35 prosenttia ja vuorokauden mittaisen kuivausprosessin myötä kuiva-ainepitoisuus nousee 95 prosenttiin. Kuivauksen myötä arvokkaat ravinteet saadaan talteen. Kuivauksen jälkeen lanta kuljetetaan lähellä olevaan Fertilex Oy:lle jatkojalostukseen. Tuloksena on hygienisoitu pelletti, joka soveltuu levitettäväksi tilojen olemassa oleviin kylvölannoittimiin.

Edistyksellinen lannan käsittely ja tuotanto vähentää vesistöjen ravinnevalumia, ja on samalla mukana parantamassa Saaristomeren tilaa!

”Kanala, jossa lanta kuivataan jo kanalassa kanojen itsensä tuottamalla lämmöllä, ei kukaan muu ole aiemmin Suomessa tehnyt.”