Espanjalaistyyppinen turkulaistunut munakas

Tähän ohjeeseen turvaudun, kun edelliseltä päivältä on jäänyt yli perunoita. Nämä potut jäivät yli rosmariinia sisältävästä reseptistä, jossa keitettyjä perunoita paistettiin vielä pannulla.

Yli oli jäänyt siis myös tuoretta rosmariinia. Resepti on parhaimmillaan juuri näin. Mitä kaapista löytyy. Silloin ei ehdi pitkästyä samanmakuisiin pikakokkauksiin. Mutta tätä reseptiä kannattaa testata tällaisenakin, on nimittäin herkullista!

Ainekset:

  • 4 kpl ylijääneitä, keitettyjä perunoita (laita maun mukaan, mutta muista ettei kyse ole perunalaatikosta)
  • 4-6 kpl Laitilan Kanatarhan lattiakanan munia (riippuu siis syöjien ja pottujen määrästä)
  • 1 sipuli
  • ½ pkt pekonia (voi korvata myös kinkulla, chorizolla tai vaikka kalalla)
  • kourallinen sieniä
  • tuoretta rosmariinia
  • öljyä, suolaa ja mustapippuria

Viipaloi kylmät perunat, sipuli ja sienet valmiiksi. Älä kuitenkaan sekoittele niitä vielä. Paista pannulla pekoni haluamassasi muodossa (viipaleina tai paloiteltuna, kuten tässä tapauksessa). Nosta pekoni pois pannulta ja jos haluat hyvän makuiset sienet&sipulit, paista ne ronskisti pekoninrasvassa. Itse imeytin ihan vähän rasvaa talouspaperiin ennen sienten ja sipulin lisäämistä. Kun ne ovat kauniin ruskeita, nosta pois pannulta. Nyt kannattaa sipaista pannulta liiat pekonirasvat pois ja lisätä loraus öljyä. Riivi rosmariinista niitä havunnäköisiä lehtiä pannulle ja lämmittele niitä ensin vähän öljyssä. Kun tuoksu leviää keittiöön, lisää pannulle perunat ja ruskista niitä varovasti. Mössöiset perunat ei näytä tortillassa niin kivalta, mutta makuhan ei siitä kärsi. Perunoiden ruskistuessa pannulla, riko kananmunat kulhoon ja sekoita rakenne rikki haarukalla. Kevyt pyöräytys riittää, tätä ei tarvitse millään muodoin kuohkeuttaa tai vatkata. Lisää makusi mukaan suolaa ja mustapippuria. Laita ruskistuneiden perunoiden päälle sipulit, pekonit ja sienet ja kaada kananmunaseos varovasti päälle. Nosta koko herkku paistinpannussa uuniin ja kypsennä grillivastuksen alla 225°, kunnes pinta saa kauniin värin. Kukin makunsa mukaan, itse en pidä ihan kuivaksi kypsennetystä munakkaasta. Nauti lämpimänä salaatin kera. Maistuu loistavalta myös kylmänä!

Ja muista, kun otat paistinpannua uunista se on kuuma. Nimimerkki sormi kylmään käärittynä pari tuntia.