Bloggari Tiina Varjus, eli Tinsku on monessa sopassa keitetty IT-alan ammattilainen joka laittaa aivot narikkaan kokkaamalla ja bloggaamalla. Katso alla suussa sulaviin minipavloviin.

Minipavlovat ovat ihana kahvipöydän herkku tai näyttävä päätös kesäiselle juhla-aterialle! Pavlovat sopivat myös keliaakikoille ja valmistuvat tarvittaessa myös maidottomana.

Marenkipohjia kannattaakin ehdottomasti tehdä kerralla aina vähän enemmän, koska ne säilyvät hyvinkin pitkään ja valmiista marenkipohjista taiot nopsan vierasvaran kädenkäänteessä vaikka ihan mökilläkin. Marenkipohjien valmistuksessa menin taas sieltä missä aita on matalin käyttämällä Laitilan kanatarhan Proegg valkuaista. Proegg vaahtoutuu takuuvarmasti kovaksi ja kestäväksi vaahdoksi, joten sopiikin monen muunkinlaisen ruoanlaiton lisäksi loistavasti myös marenkien valmistukseen.

Muita käyttötarkoituksia ja ravintoarvoja voit käydä katsomassa kurkkaamassa edellisestä Proegg-postauksestani klikkaamalla tästä, sekä Laitilan kanatarhan sivuilta klikkaamalla tästä.

Täytteissä on ainoastaan mielikuvitus rajana

Täytteeksi minipavlovoihin voit käyttää marjojen ja hedelmien lisäksi vaahdotettua kermaa, kasvikermaa maidottomaan versioon. Vaniljavaahtoa tai kerman, tuorejuuston, rahkan tai jogurtin sekoitusta. Kukin tyylillään ja kaapista löytyvien ainesten mukaan.

Loistava täyte esim. mökki- tai asuntovaunuolosuhteissa on valmis maitoon sekoitettava vaniljakastikejauhe vähän paksumpana versiona. Kokeile myös pavlovia jäätelötäytteellä. Laita marenkipohjan pohjalle hieman hilloa, lemon curdia tai pähkinä-suklaalevitettä.

Täytä pehmeällä jäätelöllä ja koristele marjoilla. Jähmetä hetki pakastimessa ja tarjoile. Älä suotta käytä lusikkaa – ota minipavlova käteen ja haukkaa!

Suussa sulavat minipavlovat (noin 16 – 20 kpl)

(voit myös helposti puolittaa annoksen)

Marengit:

  • 2 dl Laitilan Proegg valkuaista ( 1 dl Proegg valkuaista vastaa 3 munanvalkuaista )
  • 4 dl hienoa sokeria
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • 2 tl maissitärkkelystä
  • 2 tl vaniljasokeria
  • (karamelliväriä)
  • Täyte puolikkaalle annokselle:
  • 2 dl kermaa vaahdotettuna
  • 100 g tuorejuustoa tai 1 dl rahkaa tai turkkilaista jogurttia
  • 1 tl vaniljasokeria
  • sokeria maun mukaan

 

Koristeeksi:

  • marjoja, hedelmiä.
  • mintun- tai sitruunamelissan lehtiä

 

Tee näin:

Mittaa Proegg valkuainen puhtaaseen mielellään teräsvuokaan.

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa.

Lisää sokeria sekaan vähän kerrallaan koko ajan voimakkaasti vatkaten.

Vatkaa niin kauan, kunnes valkuaisvaahto on paksua ja kiiltävää.

Mittaa joukkoon maissijauhot, lopuksi valkoviinietikka ja karamelliväri.

Jatka vatkaamista vielä hetki. Valkuaisvaahto on valmista, kun se pysyy kulhoa käännettäessä paikallaan.

Pursota leivinpaperille noin 10 cm kokoisia pyörylöitä.

Pursota pyörylöihin myös paksumpi reuna niin, että pavloviin jää keskelle kolo täytettä varten. Pursottimen puutteessa voit laittaa leivinpaperille ruokalusikalla nokareita ja levittää ne sitten pyöreiksi noin 1 cm paksuiksi kiekoiksi.

Paista marenkeja n. 100 *C noin reilu tunti (tai kunnes marengit irtoavat helposti leivinpaperista, mutta ovat edelleen sisältä hieman pehmeitä).

Avaa uunin luukku hieman raolleen ja kuivata marenkeja jälkilämmössä noin tunnin.

Vatkaa kerma vaahdoksi.

Lisää joukkoon tuorejuusto, rahka tai jogurtti ja vaniljasokeri.

Makeuta maun mukaan hienolla sokerilla.

Nostele täytettä marenkipohjille ja koristele mielesi mukaan marjoilla tai hedelmillä.

Lue myös muut täytevinkit postauksen alusta.

Säilytä marenkipohjat kuivassa paikassa esim. pikkuleipäpurkissa tai kannellisessa isossa lasipurkissa.