fbpx Skip to main content

Miksi soijavapaa kananamuna?

Tiedote: julkaisuvapaa heti

Hyvinvoiva kana saa riittävän monipuolista rehua ja kun kana voi hyvin, kana munii laadukkaita kananmunia. Kanojen täyspainoiseen ravintoon kuluu tarpeellinen määrä valkuaista ja oikeat määrät aminohappoja. Perinteisesti kanojen rehuun on lisätty soijaa, koska soija sisältää kanan ruokinnassa tarvittavat välttämättömät aminohapot.  Pitkään on oltu sen tiedon varassa, että yksimahasten ruokavaliota ei pystytä korvaamaan muilla valkuaislähteillä.

Munax Oy:n perusarvoihin kuuluu miettiä asioita ympäristön kannalta. Soijaa tuotetaan vastuullisesti, mutta Suomen pelloilla sitä ei pystytä viljelemään. Soijaa viljellään monissa maissa, mutta suurin osa soijasta tuotetaan Brasiliassa, Argentiinassa ja Yhdysvalloissa ja monissa maissa sen viljely aiheuttaa metsäkatoa ja muita ongelmia luonnon monimuotoisuudelle. Tämä on se syy, miksi Munax Oy on lähtenyt tutkimaan toista vaihtoehtoa.

Munaxin yksi tärkeä arvo on miettiä asioita myös suomalaisen viljelijän kannalta. Ajatus siitä, että soijan tilalle pystytään tuottamaan kotimaisia valkuaislähteitä innoitti Munaxin tekemään tuotekehitystä asian eteen.

Tuotekehityksen tärkein tavoite ja päämäärä oli tehdä se niin, että valkuaismäärän lisäksi valkuaisen sisältämät aminohapot ovat tasapainossa kanan ravintovaatimuksiin nähden. Mistään ihan pienestä tuotekehityksestä ei ole kyse ja tuotekehitys ja tarvittava testaus tarkkaan valitussa kanalassa on vienyt reilut kaksi vuotta. Tuotekehityksen tuloksena syntyi rehu, missä soija on korvattu herneillä, rypsirouheella ja härkäpavulla. Muutos uudistukseen ei tapahdu yhdessä yössä, mutta tämä on iso askel vastuullisuuteen ja isoa asia suomalaisen tuottajan tukemiseen.

– Tuotekehitystä pystyy viemään tehokkaasti eteenpäin, koska teemme yhteistyötä lähellä sijaitsevan Agrox-rehutehtaan kanssa. Agroxin vahvuutena on, että se käyttää lähialueen viljelijöiden viljoja, joten kaiken tuotekehityshyödyn lisäksi, hiilijalanjälki jää pieneksi. Rehun tekeminen on ammattilaisten osaamista ja laadukkaasta rehusta syntyy eläinten hyvinvointi, kertoo Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka.

– Kasvipohjainen ja soijavapaa ravinto kiinnostaa vastuullisesti toimivia ihmisiä ja olemme lähteneet vastaamaan kuluttajien palautteisiin.

Tästä kananmunasta voisi käyttää nimitystä kolmikertaisesti vapaa, koska rehu ei sisällä soijaa, eikä gmo:ta ja nämä ovat vapaan kanan kananmunia.

Pullonkaulana on edelleen, että kotimaista valkuaista viljellään sen verran vähän, että hinta muodostuu kalliimmaksi kuin vastuullisellakin soijalla valmistettu rehu. Silti Agrox uskoo, että kotimaisella valkuaisella tuotetuille kananmunille tulee kuluttajien toimesta kysyntää ja kuluttaja on valmis ostamaan tuotteita, joissa on käytetty tätä vaihtoehtoa.

Nämä ovat kuitenkin isoja askelia siihen, että pääsemme kehittämään kotimaista kiertotaloutta ja hyödyntämään lähialueen pellot. – Suomessa tarvitaan tällä hetkellä joka ainoa työpaikka. Näillä askelilla ollaan taas lähempänä sitä, Torikka jatkaa.

SOIJAVAPAA-kananmunan löytää ruokakauppojen kananmunahyllystä. Mikäli tuotetta ei vielä löydy omasta ruokakaupastasi, pyydä kauppaa sitä sinulle tilamaan.

Seuraa meitä somessa ja pysy ajan tasalla kananmunauutisista @munax_laitilankanatarha tai liity postituslistallemme uutiskirje@munax.fi.

 

Mediayhteydenotot ja lisätiedustelut:
Matti Nyfors, toimitusjohtaja
p. +358 50 837 843 | etunimi.sukunimi@munax.fi
toimittajien kuva- ja haastattelupyynnöt