fbpx Skip to main content

Vastuullinen valinta maistuu myös sisäisesti

Voiko ympäristön suojeleminen maistua hyvältä? Elintarvikkeen valinnassa perinteisesti vaikuttavat maku, laatu ja hinta. Muuttuuko elintarvikkeen maku pään sisällä, kun tuote tukee arvoja, jotka tuottavat hyvää mieltä?

– Makuasiat ovat aina henkilökohtaisia, mutta itse uskon siihen, että tuotteen vastuullisuus muuttaa pään sisäistä makua. Kun tietää, että omalla valinnalla pystyy vaikuttamaan samalla ympäristön asioihin, on helpompi napata tällainen tuote ostoskoriin ja nauttia siitä hyvin mielin. Meidän uutuustuote Vastuullinen valinta -kananmunarasia on hyvä esimerkki tuotteesta, missä arvojen kunnioittaminen tuo lisäarvoa, pohtii Munax Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola

Vastuullinen valinta -rasian kananmunien tuottamisessa on huomioitu ympäristö kaikella tavalla. Siksi munia kutsutaankin nimellä ”save the planet eggs”.  Tuotannon monessa vaiheessa syntyy päästösäästöjä ja nyt myös ensimmäistä kertaa Suomessa saadaan eläintuotannosta palautettua hiiltä takaisin maaperään. Vastuullinen valinta -kananmunat ovat vapaan kanan kananmunia ja jatkoa Laitilan Kanatarhan kananmunasarjaan.

Greenmix-laskennan kautta asiat läpinäkyviksi

Kanala, josta Vastuullinen valinta -kananmunat tulevat, on ensimmäinen näin rakennettu kanala Suomessa. Yksi suurimmista päästösäästöistä syntyy kuljetuskustannuksista. Tämä kanala on suunniteltu niin, että munitut kananmunat kulkevat kanalasta suoraan kuljetinta pitkin laaduntarkkailuun ja siitä suoraan pakkaukseen. Ylimääräinen kuljettaminen jää pois välistä ja kananmunat ovat myös entistä tuoreempia, kun ne saapuvat kauppoihin.

Toinen suuri asia on muuttaa kanojen lanta luomulannoitteeksi. Ympäristön kannalta merkityksellisen tästä tekee se, että lanta kuivatetaan kanojen itsensä tuottamalla lämmöllä.

– Tämä on ainutlaatuista Suomessa ja olemme ensimmäinen taho, joka on tuonut kyseisen innovaation maailmalta Suomeen. Hukkalämmöllä kuivatettu lanta pelletöidään, hygienisoidaan ja myydään Fertilex-tuotenimen alla niin kotipuutarhureille kuin ammattiviljelijöille. Näin pääsemme palauttamaan ravinteet ja hiilen takaisin maaperään ja parantamaan samalla maan tärkeää humuskerrosta. Lauhdelämmöllä kuivatetusta pelletistä ei synny valumia vesistöihin, kertoo Savola.

Munax Oy haluaa, että päästösäästölaskelmat perustuvat tutkittuihin lukuihin ja laskenta ja arviointi ravinnekierrätyksestä teetettiin Gaia Consulting Oy:lla.

– Asioiden vieminen kauniista korupuheista todellisiin läpinäkyviin tekoihin on aina ollut Munaxille tärkeä asia. Teemme nyt todellisia tekoja ympäristömme hyväksi. Maataloudessa tarvitaan typpipitoisia kasvulannoitteita, mutta fossiilisilla polttoaineilla tehty typpi ei ole kestävää kehitystä. Me Munaxilla tuotamme jo nyt typpeä, mihin ei tarvita ulkopuolista energiaa, kertoo Savola.

Katso video Youtubesta

 

Munax Gaia kiertotalous

Artikkelit muualla Kehittyvä Elintarvike

Pienennä hiilijalanjälkeäsi – kiitos, että valitset tämän rasian

Tämän rasian kananmunat tulevat kanalasta, jonka kaikissa suunnitteluvaiheissa on otettu huomioon ympäristö. Matalan kuivauslämpötilan ansiosta kuivausprosessi ei hukkaa lannan sisältämää typpeä ja tällöin ammoniakkipäästöt pienenevät merkittävästi. Lisäksi orgaaninen lannoite sitoo hiiltä maaperään samalla elvyttäen peltojen humuskerrosta, eikä aiheuta valumia vesistöihin.

Kananmunat ohjataan kanalasta hihnakuljettimilla suoraan pakkaamoon, missä ne pakataan tuoreina rasioihin. Näin ei synny ylimääräisiä kuljetuksia. Myös kanojen rehu tulee läheltä, lähiviljelijöiden viljelemänä. Kiitos, että valitsit tämän rasian. #munympäristö #weloveeggs

Lue lisää vastuullisesta rasiasta!
Vastuullinen valinta