fbpx Skip to main content

Munax Oy on ollut jo pidemmän aikaa mukana Ainutlaatuinen Saaristomeri -hankkeessa. Saaristomeri on meille tärkeä asia. Olemme mukana tässä hankkeessa ja sen lisäksi omat toimemme mm. Mynämäen kanalan suhteen tekevät merkittäviä tekoja Saaristomeren hyväksi. Märkä lanta kuivatetaan kanojen itsenstä tuottamalla lämmöllä ja näin peltojen ravinteeksi saadaan kuiva, hiiltä takaisin maahan sitova luomulannoite. Lannoitteen myy Fertilex Oy.

Ainutlaatuinen Saaristomeri -hanke

Lue lisää koko hankkeesta www.ainutlaatuinensaaristomeri.fi

Hanke on lähettänyt adressin maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle 21.11.2021.

Varsinais-Suomeen on keskittynyt vahva ruoan alkutuotanto ja ruokaa valmistava teollisuus. Samoin alueella on yksi Suomen kansallisaarteista, maailmassa ainutlaatuinen Saaristomeri.
Saaristomeren selvityshenkilön, Turun yliopiston emeritus rehtorin, Kalervo Väänäsen selvitystyön mukaan Saaristomeren valuma-alue ja Saaristomeri muodostavat yhdessä ekosysteemin, jossa on alueen tarpeeseen ja meren kantokykyyn nähden liikaa ravinteita. Tilanteen jatkuessa nykyisellään liika ravinnekuormitus johtaa Saaristomeren tilan pahenemiseen ja meren pohjan ja ajan myötä koko meren kuolemaan. Professori Väänäsen ratkaisumallin mukaan alueella olevat liiat ravinteet tulee saada kiertoon ja mieluiten viedyksi pois alueelta. Toimia meren tilan parantamiseksi on tehty runsaasti eri sektoreilla, mutta nämä toimet eivät ole olleet riittäviä. Varsinais-Suomessa on vahva tahtotila ja nyt tarvitaan riittävät panostukset ravinteiden kiertotalouteen siirtymiselle.
Me allekirjoittaneet näemme sen, miten tärkeitä koko Suomelle ja erityisesti Varsinais-Suomelle ovat maailman puhtain ruoka ja ainutlaatuinen, puhdas Saaristomeri. Ravinteiden tehokkaan kierrätyksen avulla molemmat tavoitteet, puhdas ruoka ja puhdas Saaristomeri, ovat tulevaisuudessa mahdollisia. Me alueen toimijat olemme valmiita antamaan oman vahvan panoksemme yhdessä valtiovallan tuella toteutettavalle kokonaisratkaisulle. CAP-ratkaisut ovat loppusuoralla. Pidämme erittäin tärkeänä, että nyt tehtävät ratkaisut tähän liittyen ovat sellaisia, että ne edesauttavat ravinteiden kiertotalouteen siirtymistä ja Saaristomeren puhdistumisprosessin käynnistymistä pääministeri Marinin hallituksen puoliväliriihessä tehtyjen päätösten mukaisesti.

Helsingissä 25. marraskuuta 2021
Olli Aakula
Toimitusjohtaja, LähiTapiola, Varsinais-Suomi

Minna Arve
Pormestari, Turun kaupunki

Mikael Furu
Pohjois-Euroopan johtaja, Nordkalk Oy

Juha Helokoski
Toimitusjohtaja, Eckes Granini Oy

Kari Häkämies
Maakuntajohtaja, Varsinais-Suomen liitto

Lauri Inna
Aluejohtaja, Lounais-Suomen Kesko

Pekka Jokisuu
Toimitusjohtaja, Kultaranta Resort Oy

Jukka Kola
Rehtori, Turun yliopisto

Pekka Kuusniemi
Toimitusjohtaja, Raisio Oyj

Mikael Lindfelt
Vt rehtori, Åbo Akademi

Laura Leppänen
Kaupunginjohtaja, Naantali

Paavo Myllymäki
Toiminnanjohtaja, MTK-Varsinais-Suomi

Patrik Nygrèn
Kaupunginjohtaja, Parainen

Panu Routila
Hallituksen puheenjohtaja, Oriola Oyj

Olli-Pekka Saario
Toimitusjohtaja, OP Turun Seutu

Heikki Salmela
Hallituksen puheenjohtaja, Burger-In Oy

Vesa Taatila
Rehtori, Turun Ammattikorkeakoulu

Janne Torikka
Toimitusjohtaja, Munax Oy

Kari Veijonen
Projektijohtaja, Ainutlaatuinen Saaristomeri

Kalervo Väänänen
Rehtori, emeritus, Turun Yliopisto

Jaakko Ruola
Sisältöjohtaja, Ainutlaatuinen Saaristomeri