Munax Oy on ollut jo pidemmän aikaa mukana Ainutlaatuinen Saaristomeri -hankkeessa. Saaristomeri on meille tärkeä asia. Olemme mukana tässä hankkeessa ja sen lisäksi omat toimemme mm. Mynämäen kanalan suhteen tekevät merkittäviä tekoja Saaristomeren hyväksi. Märkä lanta kuivatetaan kanojen itsenstä tuottamalla lämmöllä ja näin peltojen ravinteeksi saadaan kuiva, hiiltä takaisin maahan sitova luomulannoite. Lannoitteen myy Fertilex Oy.
Ainutlaatuinen Saaristomeri -hanke
Lue lisää koko hankkeesta www.ainutlaatuinensaaristomeri.fi
Hanke on lähettänyt adressin maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle 21.11.2021.
Varsinais-Suomeen on keskittynyt vahva ruoan alkutuotanto ja ruokaa valmistava teollisuus. Samoin alueella on yksi Suomen kansallisaarteista, maailmassa ainutlaatuinen Saaristomeri.
Saaristomeren selvityshenkilön, Turun yliopiston emeritus rehtorin, Kalervo Väänäsen selvitystyön mukaan Saaristomeren valuma-alue ja Saaristomeri muodostavat yhdessä ekosysteemin, jossa on alueen tarpeeseen ja meren kantokykyyn nähden liikaa ravinteita. Tilanteen jatkuessa nykyisellään liika ravinnekuormitus johtaa Saaristomeren tilan pahenemiseen ja meren pohjan ja ajan myötä koko meren kuolemaan. Professori Väänäsen ratkaisumallin mukaan alueella olevat liiat ravinteet tulee saada kiertoon ja mieluiten viedyksi pois alueelta. Toimia meren tilan parantamiseksi on tehty runsaasti eri sektoreilla, mutta nämä toimet eivät ole olleet riittäviä. Varsinais-Suomessa on vahva tahtotila ja nyt tarvitaan riittävät panostukset ravinteiden kiertotalouteen siirtymiselle.
Me allekirjoittaneet näemme sen, miten tärkeitä koko Suomelle ja erityisesti Varsinais-Suomelle ovat maailman puhtain ruoka ja ainutlaatuinen, puhdas Saaristomeri. Ravinteiden tehokkaan kierrätyksen avulla molemmat tavoitteet, puhdas ruoka ja puhdas Saaristomeri, ovat tulevaisuudessa mahdollisia. Me alueen toimijat olemme valmiita antamaan oman vahvan panoksemme yhdessä valtiovallan tuella toteutettavalle kokonaisratkaisulle. CAP-ratkaisut ovat loppusuoralla. Pidämme erittäin tärkeänä, että nyt tehtävät ratkaisut tähän liittyen ovat sellaisia, että ne edesauttavat ravinteiden kiertotalouteen siirtymistä ja Saaristomeren puhdistumisprosessin käynnistymistä pääministeri Marinin hallituksen puoliväliriihessä tehtyjen päätösten mukaisesti.
Helsingissä 25. marraskuuta 2021
Olli Aakula
Toimitusjohtaja, LähiTapiola, Varsinais-Suomi
Minna Arve
Pormestari, Turun kaupunki
Mikael Furu
Pohjois-Euroopan johtaja, Nordkalk Oy
Juha Helokoski
Toimitusjohtaja, Eckes Granini Oy
Kari Häkämies
Maakuntajohtaja, Varsinais-Suomen liitto
Lauri Inna
Aluejohtaja, Lounais-Suomen Kesko
Pekka Jokisuu
Toimitusjohtaja, Kultaranta Resort Oy
Jukka Kola
Rehtori, Turun yliopisto
Pekka Kuusniemi
Toimitusjohtaja, Raisio Oyj
Mikael Lindfelt
Vt rehtori, Åbo Akademi
Laura Leppänen
Kaupunginjohtaja, Naantali
Paavo Myllymäki
Toiminnanjohtaja, MTK-Varsinais-Suomi
Patrik Nygrèn
Kaupunginjohtaja, Parainen
Panu Routila
Hallituksen puheenjohtaja, Oriola Oyj
Olli-Pekka Saario
Toimitusjohtaja, OP Turun Seutu
Heikki Salmela
Hallituksen puheenjohtaja, Burger-In Oy
Vesa Taatila
Rehtori, Turun Ammattikorkeakoulu
Janne Torikka
Toimitusjohtaja, Munax Oy
Kari Veijonen
Projektijohtaja, Ainutlaatuinen Saaristomeri
Kalervo Väänänen
Rehtori, emeritus, Turun Yliopisto
Jaakko Ruola
Sisältöjohtaja, Ainutlaatuinen Saaristomeri