Ritva-muorin mokkapalat

Tämä ohje on ikivanhasta, punaisesta vahakantisesta reseptikirjasta, jonka sivuille on äitini kirjoittanut niitä parhaita ohjeita vuosien varrelta. Tämä on ollut lapsena yksi suosikeistani, eikä sen vetovoimaan ole aika pystynyt puremaan. Taikinan kaapimisesta käydään nimittäin yhä taisteluita.

En ole muuntanut kuppeja deseiksi, sillä osa reseptin viehätysvoimasta on sen oikean kahvikupin käyttö mittauksessa. Jos sellaista perinnettä ei ole ehtinyt muodostua, niin tärkeintä on käyttää koko reseptissä samaa kuppia. Silloin mittasuhteet pysyvät samoina ja taikina onnistuu.

Käytä pohjaan siis:

  • 2 kpl Laitilan vapaan kanan munia
  • 2 kahvikupillista sokeria
  • 1 kahvikuppi maitoa
  • 3 kahvikuppia jauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 150 gr voita sulatettuna

Tapanani on ensin sekoittaa yhdessä kulhossa kuivat aineet ja sulattaa voi valmiiksi. Vaahdota sitten kananmunat ja sokeri kulhossa vankaksi vaahdoksi. Suosittelen sähkövispilää, sillä käsin siihen menee ikä ja terveys eikä vaahdosta oikein muodostu yhtä jämäkkää. Nyt voit lisätä vaahdon sekaan kuivat aineet, maidon ja voisulan, olethan ne kaukonäköisesti laittanut valmiiksi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, maista ja koeta jättää taikinaa myös pellille. Paista noin 200° uunissa noin 10 minuuttia. Ja koska käytän noin-sanaa, kannattaa ensimmäisellä kerralla vahtia uunia tarkemmin ja kirjoittaa ylös, kauanko pohja siellä viipyi. Sen tulisi olla kauniin kullankeltaisen ruskeahko.

Se herkullinen tomusokeripäällys pitää sisällään:

  • 200 gr tomusokeria
  • 4 rkl voisulaa
  • 4 rkl vahvaa kahvia
  • 2 tl tummaa kaakaota, ei mitään o´boyta
  • 2 tl vaniljasokeria

Kun pohja on jäähtynyt voit ryhtyä valmistamaan päällystettä. Kannattaa odottaa pohjan viilenemistä sillä kokemus on karvaasti osoittanut, että liian kuuman pohjan päälle levitettynä lähtee pohja iloisesti tarttumaan lusikkaan. Eikä sitä katastrofia pelasta edes ronski kerros kookoshiutaleita. (Makuun se ei tietenkään vaikuta, toim.huom.)

Mittaa siis tomusokeri, kaakao ja vaniljasokeri kippoon. Sulata voi ja sekoita se varovasti kuivien ainesten joukkoon kahvin kanssa. Jos koostumus on liian löysä tai liian tönkkö, voit lisätä tarpeen mukaan vähän kerrallaan tomusokeria tai voisulaa. Levitä tomusokeripäällys pohjan päälle, ripottele pinnalle makusi mukaan strösseleitä, kookoshiutaleita tai jätä pinta neitseelliseksi. Ota lasi maitoa ja leikkaa leipurille kuuluva se vähän muita isompi hyvin ansaittu mokkapala. Nautitaan joko hyvässä seurassa tai telkkarin ääressä. Kauniit ja rohkeat on osoittautunut hyväksi mokkapalasarjaksi, sillä santsipalaa hakiessa ei jää mistään paitsi!