- AINEKSET
Marenki: - 1 1/4 dl Laitilan Proegg nestemäistä valkuaista
(tai 4 kananmunan valkuaiset) - 2 1/2 dl erikoishienoa sokeria
- 2 tl maissitärkkelystä
- 1 tl sitruunamehua
- 1½ tl piparkakkumaustetta
Tuorejuustotäyte:
- 2 dl vispi- tai kuohukermaa
- 100g maustamatonta tuorejuustoa
vaniljasokeria maun mukaan.
Suolakinuski:
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl fariinisokeria
- ripaus suolaa
Lisäksi:
karpaloita, kanelia ja pipareita (gluteenittomia)
– Lämmitä uuni 100-asteiseksi.
– Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
(Käytä mieluiten lasista tai metallista kulhoa, sillä muovisiin kulhoihin saattaa monesti jäädä rasvajäämiä, ja silloin marenki ei onnistu.
Marenki tarvitsee siis onnistuakseen puhtaan kulhon.)
– Mittaa puolet sokerista lasiin ja lisää parissa erässä valkuaisvaahdon joukkoon.
– Sekoita maissitärkkelys sekä piparkakkumauste toiseen sokeripuolikkaaseen ja lisää seos pienissä erissä marenkiin.
– Lurauta lopuksi sekaan sitruunamehu ja jatka vatkaamista kunnes marenki on valkoista, kiiltävää ja tarpeeksi jämäkkää pursotettavaksi.
(Sitruunamehu ei ole pakollinen, mutta se laskee marengin PH-tasoa ja seos vaahtoutuu nopeammin.)
– Lappaa marenki pursotinpussiin ja kiepauta marengista n. 10cm halkaisijaltaan olevia kuppeja.
Pursota ensin pohjaksi kiekko ja sen jälkeen reunat.
– Paista n. tunti ja vartti uunin alatasolla – tai kunnes marengit irtoavat helposti leivinpaperista.
– Käännä uuni pois päältä ja jätä uunin luukku raolleen.
– Anna marenkien jäähtyä rauhassa uunissa.
– Valmiin marengin tulisi olla päältä rapsakkaa, mutta sisältä vielä ”sitkasta.”
– Täytä marengit vasta hieman ennen tarjoilua, sillä marenki vettyy nopeasti.
– Valmista kinuskikastike sekoittamalla kuohukerma ja fariinisokeri kattilassa keskenään.
– Kuumenna kastiketta ja anna sen poreilla hiljalleen noin kymmenisen minuuttia.
– Lisää kinuskiin ripaus suolaa ja ota kattila syrjään levyltä.
– Anna kastikkeen hieman jäähtyä.
– Vatkaa täytteen kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja vaniljasokeri.
– Murustele hieman piparkakkuja pavlovien kuoppiin.
– Pursota tai asettele lusikalla hieman täytettä jokaisen pavlovan päälle.
– Koristele kanelilla, karpaloilla, piparkakuilla ja suolakinuskilla.