fbpx Skip to main content
 

Munamestarilta kysyttyä

Munamestari vastaa!

Kysymyksiä ja vastauksia

Munamestari on kananmunien asiantuntija, joka tietää vastauksen lähes mihin tahansa kysymykseen. Kuinka usein kana munii, miksi kananmunissa on joskus kaksi keltuaista? Munamestari tietää.

Munamestarille voit esittää myös oman kysymyksesi kananmunista alla olevalla lomakkeella.

Mitä tarkoittaa fermentointi Pure Snack -välipalatuotteissa?

FERMENTOINTI ELI HAPATTAMINEN

Fermentointi tunnetaan ikivanhana, säilyvyyttä parantavana menetelmänä. Siihen tarvitaan oikein valitut mikrobikannat eli hapate ja hiilihydraatteja eli sokereita mikrobikasvun mahdollistamiseksi. Kananmuna tuo prosessiin proteiinin, jota mikrobit sopivalla tavalla pilkkovat ja muokkaavat. Näin muodostuu tuotteelle oikea rakenne, maku ja samalla lisääntyvän happamuuden ansiosta säilyvyys, vieläpä ilman säilöntäaineita.

Mihin keltuaiset käytetään valkuaistuotteista?

Missään nimessä mitään ei heitetä hukkaan, vaan keltuaisille on luontainen kysyntä majoneesin ja jäätelön valmistuksessa.  Päinvastoin, voit miettiä asiaa niin, että käyttämällä valkuaistuotetta teet hyvän teon ja hyödynnät koko kananmunan. Valkuaistuotteiden vahvuus on rasvattomuus ja korkea proteiinipitoisuus.

Miten Munax huomioi ympäristöasiat?

Me Munaxilla näemme asian niin, että ympäristö on se, jonka jätämme lapsillemme. Yksi merkittävä asia ympäristön kannalta on, että olemme lähteneet kuivattamaan kanojen märkää lantaa. Lanta kuivatetaan kanojen itsensä tuottamalla lämmöllä heti tilalla. Me olemme Suomen ensimmäinen talo, joka kuivattaa märän lannan näin, hyödyntäen kanojen tuottaman lämmön.

Kuiva hygienisoitu luomuhyväksytty lannoite sitoo hiiltä takaisin maaperään, ei synny hajuhaittoja ympäristöön ja tärkein asia, tämän jälkeen ei synny valumia vesistöön. Kuiva lanta käytetään uudelleen pelloilla ja kotipuutarhoissa. Näin kasvit saavat ravinteet takaisin kohdistetusti. Lannan käsittelystä kannattaa lukea lisää Fertilex.fi 

Mikä on soijavapaa kananmuna?

Näitä kananmunia munivien kanojen ruokinassa on käytetty kotimaisia valkuaislähteitä soijan sijaan. Kaupoista löytyy oma rasia, jossa lukee päällä soijavaa – kananmuna soijattomalla rehulla. Nämä ovat vapaan kanan kananmunia. #vastuullinenvalinta #gmovapaa #ympäristöjäälapsillemme. We love eggs. Lue lisää tuotteesta täältä 

Miksi 10 kpl kananmunarasia voi painaa 580g tai 680g?

Kananmunia on neljää eri kokoluokkaa, joissa koot menevät samalla tavalla kuin vaatteissa, S, M, L ja XL. Jos rasia painaa 580 g on siellä M-kokoisia kananmunia. Laitilan Kanatarhan Isot kananmunat painavat 680 g ja ne ovat aina L-kokoisia kananmunia. Hyviä herkutteluhetkiä!

Mihin nestemäistä valkuaista voi käyttää?

Laitilan Proegg Valkuaista voi käyttää kuten tavallisiakin valkuaisia, eli melkein mihin vain! Kannattaa testata puuroon, munakkaisiin, pizzaan, banaanilettuihin ja leivontaan. Voi käyttää kypsentämättömänä myös esim. juomissa. Kokeile esimerkiksi herkullista valkuaiskahvia ja valkuaisvaahtokakkua!

Miksi kananmunassa on joskus kaksi keltuaista?

Kyseessä ei ole laisinkaan huolestuttava asia. Kaksi keltuaista on suhteellisen harvinainen ilmiö, mutta niitä sattuu kohdalle silloin tällöin. Kahden keltuaisen kananmuna liittyy erityisesti nuoren kanan muniin. Nuoren kanan munasarjat eivät vielä toimi normaalisti, koska se on vasta kasvuvaiheessa ja harjoittelee munimista.  Tiede-lehti kertoo tarkemmin ilmiöstä. Kananmunan keltuainen sisältää loistavan määrän vitamiineja. Esimerkiksi koliini on tärkeä ravintoaine, jolla on tutkitusti pystytty yhdistämään parantuneeseen tiedonkäsittelykykyyn ja ehkäisee dementiaa. Biotiini taas vahvistaa kynsiä ja hiuksia. Proteiini pitää nälän pitkään poissa.

Millainen kananmuna on leivontaan paras?

Kananmunan iällä on keittiössä väliä. Tuoreet munat sopivat herkutteluun, mutta ruoanlaittoon ja leivontaan jossa tarvitaan vaahtoa, tuore muna ei ole se paras.

Tuore kananmuna ei vaahtoudu kunnolla, sillä valkuaisen proteiinien rakenne muuttuu munan vanhetessa. Vanhempi muna vatkautuu tuoretta paremmin. Jos muna on taas liian vanha, vaahdosta ei tule pysyvää.

Vaahto on seos, jossa kaasumainen olomuoto on sekoittunut nestemäiseen olomuotoon. Kananmunan vaahto on kaasu-nesteessä seos, jossa kaasuna on ilma ja nesteenä vesi. Vatkattaessa kananmunan proteiinit sitovat seokseen ilmaa. Seoksen olomuoto muuttuu vaahdoksi ja samalla sen tilavuus kasvaa. Leivonnainen kohoaa, kun vaahtoon sitoutunut ilma laajenee lämmön vaikutuksesta. Munavaahdolla saadaan ruokaan keveä ja ilmava rakenne.

Paras muna ruoanlaittoon, jossa tarvitaan munavaahtoa, onkin muutaman viikon ikäinen muna. Ei siis aivan tuore, mutta ei vanhakaan.

Mistä voin ostaa kananmunatuotteita?

Kananmunatuotteitamme myydään ruokakaupoissa valtakunnallisesti, etenkin Prismoissa ja Citymarketeissa, mutta myös pienemmissä K- ja S-ryhmän kaupoissa. Kananmunatuotteet löytyvät kylmähyllystä. K-ryhmällä on kätevä palautelinkki https://asiakaspalaute.kesko.fi ja S-ryhmällä on foodie.fi-palvelu, mistä voi lähettää palautetta ja toiveita omaan lähikauppaan.

Mitä eroa on valkoisilla ja ruskeilla kananmunilla?

Vastaus on yksinkertainen: Valkoiset munat ovat vaaleiden kanojen munimia ja ruskeat munat ruskeiden kanojen munimia. Sekä ruskeat että valkoiset kananmunat sisältävät yhtä paljon ravintoaineita. Voit itse päättää kumpaa valitset. Meiltä löytyy Laitilan Kanatarhan Isot ruskeat kananmunat ja muut kananmunamme ovat valkoisia.

Mihin kypsennettyä valkuaista käytetään?

Kypsää valkuaista voi viipaloida esimerkiksi salaattiin, ruokiin, pastaan, leivän päälle tai nauttia sellaisenaan välipalana. Paistettuna tai grillattuna valkuaisviipaleet sopivat myös esimerkiksi lämpimään salaattiin.

Mistä voin ostaa Munax Valkuaisjauhetta?

Munax Valkuaisjauhe 700 g on käytevä tuote rikastuttamaan ruokien proteiinipitoisuutta. Sopii puuroon, ohukaisiin, jugurtteihin, laatikkoihin jne. Voit tilata tuotteen verkkokaupastamme munax.fi/valkuaisjauhe tai pyytää tuotetta lähi K-kauppaasi laittamalla palautetta http://asiakaspalaute.kesko.fi

Voinko korvata kermavaahdon valkuaisvaahdolla?

Ehdottomasti voi. Nestemäinen Proegg -sarja Valkuainen vaahtoutuu hyvin ja toimii erinomaisesti myös kakun koristelussa. Makeuta vaahto oman valintasi mukaan (sokeri, vaniljasokeri, stevia), vaahdota kovaksi vaahdoksi ja koristele kakku.

Valkuaisen ravintosisältö /100 g 45 kcal, proteiini 10 g, hiilihydraatteja 0,4 g, rasva 0,1 g.

Sopivatko luomumunat leivontaan?

Luomumunat sopivat leivontaan siinä missä tavallisetkin kananmunat. Kannattaa kokeilla erilaisia kananmunia ja testata huomaako niissä eroja. Mitään tieteellistä näyttöä ei ole, joten tämä voi olla makuasiakin. 🙂

Parhaiten lopputuloksessa onnistuu huoneenlämpöisillä kananmunilla, sillä ne vaahtoutuvat kaikkein parhaiten. Jos kuitenkin unohdit munat jääkaappiin, niin ei hätää! Laita kananmunat kulhoon lämpimään veteen 5–10 minuutiksi, niin saat ne nopeasti huoneenlämpöisiksi.

Leivonnassa kannattaa myös muistaa, että vastamunittu kananmuna vaahtoutuu huonommin kuin sellainen muna, jonka munintapäivästä on kulunut vähän aikaa.

Sopiiko Laitilan Munavoi ja parsa yhteen?

Ne sopivat yhteen loistavasti. Tässä maukas resepti: Tankoparsa keitetään suola/sokeri vedessä. Munavoi sulatetaan pienellä lämmöllä hellalla kattilassa. Sinne lisätään sitruunamehua, persiljaa silputtuna ja raastettua parmesaania. Sen jälkeen voi tarkistaa suolan ennen kuin lisää sitä.

Tämä munavoisekoitus parsan päälle ja on tosi hyvä alkuruoka ja Laitilan valmis munavoi toimii tässä loistavasti. Näin syntyy helposti myös ravitsemuksellisesti hyvä ja maukas kastike.

Miten saan munakkaasta kuohkean?

Tähän ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Sanontakin jo kuuluu, että makuasioista ei sovi kiistellä. Kuohkeuteen pystyy kuitenkin vaikuttamaan tarpeeksi kuumalla pannulla ja munakkaan liikkeellä pitämisellä. Munakasmassasta tulee kuohkea, kun pitää sen liikkeellä pannulla esimerkiksi puuhaarukalla.

Tässä vielä yksi vinkki kuohkeisiin pikkumunakkaisiin: riko kananmunat lettupannuun, ripauta suolaa päälle ja käännä, kun munakas alkaa hyytymään. Näin munakas jää todella maukkaaksi ja kuohkeaksi. Näin me Laitilan Kanatarhassa suosittelemme tekemään pikkumunakkaita!

Ovatko huoneenlämpöiset kananmunat parempia leivonnassa?

Laitilan Kanatarha suosittelee huoneenlämpöisiä kananmunia käytettäväksi leivontaan, sillä huoneenlämpöisinä ne vaahtoutuvat kaikkein parhaiten. Jos kuitenkin unohdit munat jääkaappiin, niin ei hätää! Laita kananmunat kulhoon lämpimään veteen 5–10 minuutiksi, niin saat ne nopeasti huoneenlämpöisiksi.

Leivonnassa kannattaa muistaa, että vastamunittu kananmuna vaahtoutuu huonommin. Kannattaa myös kokeilla erilaisia kananmunia. Kokeile esimerkiksi luomukananmunia ja tavallisia ja testaa, huomaatko niissä eroa. Mitään tieteellistä näyttöä ei ole, joten tämä voi olla makuasiakin.

Voiko kananmunista valmistaa grilliruokaa?

Kananmuna sopii grillikauteen ja tuo mukavaa vaihtelua perinteisille grillimakkaroille ja pihveille. Kokeile esimerkiksi seuraavia: grillatut avokadot munalla ja pekonilla, savustet munat tai skottilaiset bbq-munat!

Mitä eroa on vapaalla ja ulkokananmunalla?

Suomessa on neljä eri tuotantomuotoa, jotka ovat luomu, ulkomuna eli free range, vapaa ja pienryhmä. Vapaa kananmuna on peräisin lattiakanaloista, joissa kanat saavat liikkua vapaasti. Kanoilla on käytössään mm. munintapesät ja nukkumaorret.

Ulkokanat asustavat myös lattiakanalassa, mutta lisäksi ne saavat ulkoilla ympäri vuoden. Ulos mennessään kana voi oleilla terassin suojassa tai käyskennellä aidatulla laitumella. Ulkokanatuotantomuoto antaa kanalle päätösvallan siitä, milloin happea käydään ulkona haukkaamassa.

Kuinka täydellinen kananmuna keitetään?

Kananmunan keittäminen on helppoa sekä vähän makuasia. Pidit sitten juoksevasta keltuaisesta tai läpikypsäksi keitetystä tapauksesta niin kaiken aa ja oo on laadukas Laitilan Kanatarhan kananmuna. Munamestarina valmistan ison erän kananmunia kerrallaan.

Laitan kananmunat kylmään veteen ja kattilan liedelle. Kun vesi alkaa kiehua, laitan munakelloon aikaa 5-6 min. Keittämisen jälkeen laitan kananmunat kylmään veteen – ja voilá, kananmunat ovat minulle ihan täydelliset. Makuja on monia eli kokeilemalla löydät oman täydellisesti keitetyn kananmunan!

Vatkautuuko smoothie?

Munax Smoothie sisältää aitoa kananmunanvalkuaista. Omena-vaniljassa valkuaista on eniten,  joten vatkaamalla siitä saa vaahtomaisen juoman. Vaahto vähenee nopeasti tehden sen, että vaahto jää lasin pinnalle ja smoothie pohjalle. Vaahdon voi koristella vaikka suklaahipuilla tai kardemummalla. Muut maut sisältävät hedelmäkuituja, joten ne eivät vaahtoudu. Parhaiten vaahtoutuu Laitilan Proegg nestemäinen valkuainen. Se on kananmunista valmistettua nestemäistä valkuaista, joten se vaahtoutuu hetkessä kuohkeaksi vaahdoksi.

Miten munavoi helpottaa arkea?

Kotimainen Laitilan Kanatarhan Munavoi tarjoaa helpon ja ravitsemuksellisen levitteen arjen keskelle. Laitilan Kanatarhan Munavoi on heti käyttövalmis ja pehmeästi levittyvä munavoi. Nyt riittää, että avaa paketin ja ottaa tuotteen käyttöön. Tuote sopii koko perheelle. Helposti levittyvän koostumuksensa ansiosta myös ikäihmiset ja koululaiset voivat käyttää munavoita turvallisesti. Myös juhliin tuotteesta saa nopea herkullisen tarjottavan. Munavoi on laktoositon ja säilöntäaineeton.

Laitilan Kanatarhan munavoi maistuu ihan perinteiseltä munavoilta. Munavoi on valmistettu vain aidoista suomalaisista raaka-aineista – kananmunista ja laktoosittomasta voista. Laitilan Kanatarhan Munavoita voi käyttää karjanpiirakoiden päällä, mutta myös saaristoleipä, munavoi ja lohi sopivat täydellisesti yhteen.

Munavoi on ravitsemuksellisesti parempi kuin pelkkä levite, joten myös paahtoleivän päälle tuote sopii. Yhdestä 180 g munavoista riittää yhdeksään piirakkaan. Tuote valmistetaan Laitilassa.

Miksi munavoissa on puolet kananmunaa ja puolet voita?

Lainsäädäntö edellyttää, että tuotteessa on oltava vähintään 45% voita, jotta tuotteessa saa käyttää sanaa ”voi”. Voidaksemme siis kutsua tuotetta munavoiksi on siinä oltava kyseinen määrä voita. Loppu 55% munavoista on kananmunaa.

MIstä munavoi löytyy kaupassa?

Laitilan Kanatarhan Munavoita myydään K- ja S-ryhmän kaupoissa ja Stockmann Herkuissa. Munavoi on sijoitettu useimmiten voi- ja margariinihyllyyn, mutta se saattaa löytyä myös karjalanpiirakoiden lähettyviltä!

Onko kananmunan kolesteroli haitallista?

Kolesteroli on elimistölle välttämätön aine, jota ihmiskeho valmistaa myös itse. Kananmunassa kolesteroli on keltuaisessa, jossa on myös lähes kaikki kananmunan vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet.

Kolesterolia sisältävän ruuan nauttiminen ei perusterveellä ihmisellä nosta veren kolesteroliarvoja pysyvästi. Perusterveet ihmiset voivat siis nauttia kananmunia keltuaisineen huoletta. Ravintosuositukset ovat nyt myös uudistumassa, tutkijat ovat mm. todenneet, että kananmunan keltuaisen kolesteroli ei olekaan sydän- ja verisuoniterveydelle haitallista, kuten tähän asti on väitetty.

Milloin munakkaaseen kannattaa lisätä suola?

Kananmuniin kannattaa lisätä suola jo ennen paistamista, jolloin munat säilyttävät kaikkein parhaiten mehukkuutensa ja rakenteensa. Suola ei salli kananmunien proteiinien yhdistyä yhtä tiiviisti kuin ne muuten tekisivät kypsennyksen aikana. Mitä tiiviimmin proteiinit järjestäytyvät, sitä enemmän nesteitä munista karkaa.

Munakkaan paistamisessa ei suolan lisäämisen ajankohdalla ole merkittävää vaikutusta. Aavistuksen verran mehukkaampaa munakkaasta saattaa tulla lisäämällä suola kananmunien joukkoon jo etukäteen.

Miksi keitetyn kananmunan kuori irtoaa nihkeästi?

Kananmunan kuori saattaa joissain tapauksissa olla varsin sitkeästi kiinni valkuaisessa, jolloin kuoren irrottaminen saattaa jättää käsiin pelkän keltuaisen. Kyseessä on usein tuore kananmuna. Tuoreen munan ja kuoren välissä oleva kalvo on vielä sitkeä, mistä johtuen kuorenpalaset eivät lähde helposti irti. Kananmuna onkin parhaimmillaan keitettäessä vasta reilun viikon kuluttua muninnasta. Tuoreesta kananmunasta voi hyvin valmistaa pannulla munakasta tai tehdä uppomunia. Katso uppomunaohje.

Ammattikeittiöön meillä on valmis tuote – keitetty ja kuorittu kananmuna. Näiden vahvuus on, että ne ovat aina tasalaatuisia ja hygieenisia käyttää mm. salaattipöydässä tai muissa ruoka-annoksissa.

Olen keliaakikko, voinko syödä kaurakananmunia?

Kanax Kaurakananmunia munivat kanat syövät 30 % enemmän kauraa, mikä edesauttaa kanojen hyvinvointia. Kanan elimistö pilkkoo rehun ja näin ollen siinä ei ole enää allergeeneja. Keliaakikko voi syödä kaurakananmunia siinä missä muitakin kananmunia.

UKK: KananmunatUKK: Muut tuotteet