Munajuustoa voi käyttää pitopöydässä kylmien ruokien kanssa tarjolla eli salaattien, kylmien kalaruokien ohella. Tämä munajuusto maistuu kyllä myös kylmänä alkupalana,  jälkiruokana esim. marjojen kera. Kokeile myös levitteenä. Normaalisti munajuustojen päälle laitetaan paino, mutta tämä valmistetaan eri tavalla ja näin ollen koostumus pysyy pehmeänä.

Pehmeä munajuusto

Ainekset:

  • 3l                         kevytmaitoa
  • 1rkl                      voita
  • 1l                         kirnupiimää
  • 5                          Laitilan Kanatarhan isoja kananmunia
  • 1,5tl                    merisuolaa
  • ½ pnt                 tuoretta timjamia
  •                             pinnan paahtamiseen kananmuna ja sokeria
Ota piimä huoneenlämpöön edellisenä päivänä tai viimeistään noin 12h ennen juuston valmistusta. Riko munat erilliseen kulhoon ja vatkaa piimän kanssa sekaisin. Leikkaa timjamista nippu ja kääri se puhtaaseen harsoliinaan tiukasti. Sulata kattilan pohjalla voi ja lisää maito. Laita timjamikääre joukkoon. Kuumenna maito melkein kiehuvaksi, sekoita kokoajan huolellisesti. Ota kattila pois liedeltä, lisää piimä-munaseos kokoajan sekoittaen maidon joukkoon. Siirrä kattila takaisin liedelle ja kuumenna lähes kiehuvaksi, siirrä pois liedeltä. Anna massan seistä noin tunnin ajan, juustomassa ja hera erottuvat.

Vuoraa esimerkiksi siivilä kostutetulla puhtaalla harsoliinalla. Laita siivilä kattilan päälle. Poista timjamikääre massasta.

Nostele juustomassa reikäkauhalla siivilään välillä suolaa pinnalle ripotellen. Peitä siivilä kelmulla ja nosta kylmään. Anna tekeentyä yön yli.

Kumoa munajuusto lautaselle. Voit nauttia sen heti tai pinnan voi myös paahtaa. Paahtaminen käy sekä uunissa että kaasupolttimen avulla. Voitele juuston pinta kananmunalla ja ripottele päälle sokeria reilusti. Paahda 250°C asteessa uunissa 10 minuuttia tai polta pinta ruskeaksi kaasupolttimella. Pehmeä munajuusto soveltuu hyvin myös levitteeksi.