Skip to main content

MTV.fi:n artikkeli kertoo kananmunan ylivertaisista terveysvaikutuksista. Vaikutukset edistävät koko kehon terveyttä. Alla listataan 9 asiaa, joita kehossasi tapahtuu, kun alat syödä enemmän kananmunia

Mtv.fi listasi yhdeksän asiaa, joihin kananmunan syöminen vaikuttaa. Kananmuna on kenties helpoin ja monipuolisin tapa lisätä proteiinin saantia elimistössä. Kananmunien proteiini on vieläpä kaiken lisäksi terveyttä edistävää, sillä niissä runsaasti aminohappoja, antioksidantteja ja terveellisiä rasvoja.

Keltuainen on myös terveellistä. Se sisältää esimerkiksi koliinia, joka auttaa elimistöä rasvanpoltossa.

1. Vastustuskyky paranee

Yksi iso kananmuna sisältää lähes neljänneksi päivittäisestä seleenin tarpeesta. Seleeni on ravinne, joka parantaa vastustuskykyä ja säätelee kilpirauhasen hormoneja. Parilla kananmunalla päivässä saakin kuitattua seleenin tarpeen.

2. Kolesterolitasot paranevat

Kananmunissa on paljon kolesterolia, mutta tutkimusten mukaan ne eivät lisää huonon kolesterolin määrää veressä. Sen sijaan ne lisäävät hyvän kolesterolin määrää. Yksi iso kananmuna sisältää noin 212 milligrammaa kolesterolia.

3. Sydänsairauksien riski pienenee

Tutkijat ovat todenneet, että kananmunien sisältämä kolesteroli pienentäisi sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tämä johtuu siitä, että kananmunien sisältämä huono kolesteroli saa huonon kolesterolin eli LDL:n hiukkaset kasvamaan suuremmiksi. Mitä suurempia LDL-hiukkaset ovat, sitä pienempi on myös sydäntautien riski.

4. Energiansaanti kasvaa

Yhdessä kananmunassa on runsaasti B2-vitamiinia eli riboflaviinia. B-vitamiinit auttavat yleisessä jaksamisen tunteessa sekä edesauttavat energiansaantia syödystä ruoasta.

5. Kananmunat ovat aivoruokaa

Kananmunan keltuaisesta löytyvä koliini auttaa myös hermoston toiminnassa ja sitä myötä myös aivon toiminnassa. Tutkimusten mukaan koliinin puute elimistössä on yhdistetty neurologisiin sairauksiin ja heikentyneisiin kognitiivisiin kykyihin.

6. Keltuainen on hyväksi näölle

Keltuaisessa on kahta antioxidanttia, luteiinia ja zeaksantiinia, jotka yhdessä nautittuna vähentävät silmien valoherkkyyttä. Luteiini ehkäisee myös silmänpohjan ikärappeumaa ja lieventää sen oireita. Luteiini myös pienentää harmaakaihin riskiä.

7. Luut ja hampaat voivat paremmin

Kananmunat ovat yksi harvoja luonnollisia lähteitä D-vitamiinille, joka auttaa kalsiumin imeytymistä. Kalsium taas pitää luut ja hampaat vahvoina ja terveinä.

8. Maksa voi paremmin

Keltuaisen koliini auttaa myös pitämään maksan terveempänä. Koliinin puute voi nimittäin aiheuttaa rasvamaksaa.

9. Aikuisiän diabeteksen riski pienenee

Koliinin puute voi myös lisätä aikuisiän eli kakkostyypin diabeteksen riskiä. Tästä syystä keltuaisen koliini voi pienentää diabeteksen riskiä.

Lisää kananmunasta voit lukea tietosivuiltamme, tästä.

Lähteet: Kai Jääskeläinen, mtv.fi ja Yahoo! Lifestyle