Kylmäsavulohitartar-voileipä

Ajoittain sitä löytää aina pakastimesta raparperia, jonka sinne kesänhuumassa on säilönyt. Tässä on yksi makoisa resepti jostain vanhasta Glorian Ruoka & viini -lehdestä, johon näitä usein pakkaseen unohdettuja yllätyksiä voi käyttää.

Ainekset:

  • 200 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 dl sokeria
  • 4  kpl Laitilan Kanatarhan ulkokanan munia
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • Raparperikompotti
  • 300 g viipaloitua raparperia
  • 1 dl fariinisokeria
  • 50 g voita

Pane uuni lämpeämään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen vuoka (noin 1,5l kokoinen).  Mittaa jauho ja leivinjauhe valmiiksi ja nosta sokeri sekä kananmunat esiin.

Valmista kompotti. Laita raparperi, sokeri ja voi kattilaan. Anna hautua miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Pakasteraparperia käyttäessä annan koko komeuden kiehahtaa ja lasken lämmön sen jälkeen alas. Ohjeen mukaan tehtynä kompotti on aika liemimäistä, mutta se ei kakkua tehdessä haittaa. Huomioi, ettet keitä raparperia ihan mössöksi sillä kakussa kuuluu olla raparperin palasia.

Tee kompotin jäähtyessä taikina. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää Laitilan Kanatarhan kananmunat yksitellen välissä vatkaten. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita raparperikompotti taikinaan. Siitä tulee jotenkuten löysää, mutta se kuuluu asiaan. Kaada vuokaan ja laita uuniin. Paista uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Kokeilin kypsyyttä tikulla, kun paistoaikaa oli kulunut 40 minuuttia. Jos ja kun ainakin oman uunin tuntien tikkuun tarttuu taikinaa, jatka paistamista. Voit myös peittää kakun foliolla, jos pinta näyttää ruskistuvan liikaa.

Kun kakku on valmis, ota se uunista ja anna jäähtyä vuoassa noin vartti. Kumoa kakku, mutta jätä vuoan alle tarjoamiseen asti. Maistuu hyvältä kahvin kera ystävän kanssa turistessa.