Kehonrakentajan ja fitness-ammattilaisenkin tekee joskus mieli herkutella. Kehostaan ammattimaisesti huolta pitävän ei sovi kuitenkaan ahmaista rasvaisia, sokerilla kuorrutettuja herkkuja miten sattuu.

Voisarvi eli kroisantti (ransk. croissant) on leivonnainen. Se tehdään lehtevästä voitaikinasta perinteisesti kaulimalla taikina ympyräksi, jakamalla sektoreiksi ja kiertämällä sektori löysälle rullalle reunasta keskustaa kohti. Näin syntyy sille ominainen puolikuun muoto (ransk. croissant = kuunsirppi).

Fitness-ammattilainen Amanda Essén vinkkaa blogissaan voisarvesta, jonka urheilijakin voi herkutella menemään. Tässä resepti tervellisistä croissanteista.

Tarvitset:

  • 400 g riisijauhoja
  • 1,5 rkl tuoretta hiivaa
  • 250 g voita
  • 6 rkl sukriinia
  • 2 dl maitoa
  • 2 dl vettä
  • 1,5 tl suolaa
  • 2 rkl psyllium-kuitujauhetta (gluteenittomaan leivontaan)

Koristeluun:

Vaihtoehtoisesti:

  • täyte; maapähkinävoita/sokeritonta hilloa/maitorahkaa tai waldenfarms carameldippiä

Työvaiheet:

  • Lämmitä maito tai vesi, käden lämpöiseksi.
  • Sekoita hiiva puoleen osaan nestettä. Varmista, että se sekoittuu hyvin
  • Sekoita tämän jälkeen seokseen psyllium. Varmista myös että se sekoittuu hyvin
  • Sekoita sekaan sukriinia.
  • Laita kulho lämpimään vesihauteeseen, kunnes huomaat seoksen hiljaa kuplivan. Prosessin pitäisi alkaa noin 10 minuutin kuluessa.
  • Ota kulho pois hauteesta ja lisää suola.
  • Lisää fiberhuskia osaan jauhoja ja lisää seokseen.
  • Lisää noin 3,5 dl jauhoja ja loppu neste.
  • Lisää sopivasti jauhoja kaulintavaiheeseen. (Käytin itse reilu 4 dl riisijauhoja)
  • Vaivaa taikinaa hyvin. Älä tee taikinasta liian kovaa.
  • Anna taikina kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  • Kauli taikinasta 7 pyöreätä ympyrää.
  • Voit latoa ympyrät toistensa päälle, mutta muista laittaa jauhoja väliin, että ne eivät tartu toisiinsa.
  • Kun kaikki ympyrät on kaulittu, laita yksi niistä leivinlaudalle ja sivele pinta pehmitetyllä voilla tai kookosöljyllä. Toista noin kuusi kertaa ja jätäpäällimmäinen kerros voitelematta.
  • Tasoita pullat ja muotoile kaunis ympyrä.
  • Laita taikina jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi.
  • Nosta taikina hyvin jauhotetulle leivinlaudalle ja kauli se isoksi ympyräksi.
  • Leikkaa ympyrää 12 osaan ja tee viilto jokaisen ympyräsektorin ulkoreunaan.

Jos haluat voit nyt lisätä täytteen.

  • Rullaa croissantit ulkoreunasta sisäreunaan.
  • Asettele pellille ja anna kohota noin 30 minuuttia.
  • Voitele maidolla ja kananmunankeltuaisella.
  • Paista uunissa 200 C-asteessa noin 30 minuuttia kunnes ovat kullanruskeita.
  • Ota ulos ja anna jäähtyä.
  • Koristele jos haluat sukrin melis:illä.