Kylmäsavulohitartar-voileipä

Tartarpihvi on raakana syötävä liharuoka, jossa liha on joko terävällä veitsellä jänteistä ja kalvoista irti raaputettua, hienoksi hakattua tai jauhettua naudanlihaa. Pihvi maustetaan länsimaissa usein sipulimurskallapunajuurimurskalla, raa’alla keltuaisellakapriksellapippurilla ja worcesterkastikkeella.

Tartarpihvissä on erityisen tärkeää, että liha on hyvälaatuista ja tuoretta. Myös kananmunan suhteen tulee monissa maissa olla varovainen salmonellan varalta, mutta Suomessa raakaa naudanlihaa ja kananmunia voi yleensä syödä turvallisesti.

Tämä klassikonaineksia sisältävä leipä tuli kehitettyä, kun kaapissa oli yllättäen ylimääräiseksi jääneitä keltuaisia ja kylmäsavulohen jämät. Toimii, ei voi muuta sanoa. Ja tätä kannattaa rohkeasti kokeilla myös raakaa keltuaista karsastavien. Uusi suosikki voi nimittäin löytyä!

Ainekset:

  • 1 viipale paahtoleipää
  • reilu sipaisu ehtaa voita
  • kylmäsavulohta
  • 1 pieni punasipuli
  • noin 1 rkl kapriksia
  • 1 Laitilan Kanatarhan kananmunan keltuainen

Valmistele punasipuli tekemällä siitä mahdollisimman pientä hakkelusta. Viipaloi kylmäsavulohi sopivan pieniksi palasiksi. Paahda leipä, sipaise päälle voita ja kokoa kylmäsavulohesta kaunis kasa. Siihen päälle sopivasti sipulihaketta, kapriksia ja koko komeuden kruunaa keltuainen. Ja muista, sitä paremmalta leipä maistuu, mitä laadukkaampi on kananmuna. Siksi ehdottomasti kannattaa käyttää Laitilan Kanatarhan munia. Kaprikset ovat varsin tärkeässä osassa, sillä niistä leipä saa tarvitsemansa hapokkuuden. Kyytipoikana lasi valkoviiniä ei maistu lainkaan pahalta.