Kuningatar-valkosuklaajäätelö

Jos mietitään todellista kansanherkkua, jäätelö on tuohon paikkaan oivallinen kandidaatti. Nuoret ja vanhat, tytöt ja pojat – omantunnon ääntä on vaikea vastustaa. Kaupoista löytyy jäätelöä jokaiseen makuun. Valmiit mestariteokset kelpaavat sinällään vaativaankin herkutteluun. Haluan kunnioittaa käsityöläisyyttä ja vanhan liiton kulinaristisia arvoja. Jäätelön valmistus onnistuu kätevästi myös kotikonstein – jopa ilman jäätelökonettakin.

Jäätelön valmistuksessa kannattaa hyödyntää perheen pieniä apukäsiä. Omat lapseni ovat yleensä innolla mukana kokkailuissani. He pääsivät mukaan myös tämän herkkuhetken luomiseen.

Kuningatar-valkosuklaajäätelössä yhdistyvät hienolla tavalla mustikka, vadelma ja valkosuklaa. Valmista jäätelöseosta kannattaa pakastaa vähintään kuusi tuntia. Ennen tarjoilua sen on hyvä antaa notkistua hetki, jotta annospalojen nakertamisesta ei muodostu liian fyysistä suoritetta.

Mikäli nautinto ei mene yli äyräiden, ja pikkusormen saanut mielihalu ei ahmaise koko kättä, jäätelö säilyy pakastimessa hyvänä ainakin kahden viikon ajan.

Nautitaan.

KUNINGATAR-VALKOSUKLAAJÄÄTELÖ
(6 – 8 annosta)

  • 4 Laitilan Kanatarhan kananmunan keltuaista
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 100 g valkosuklaata
  • 2 rkl voita
  • 4 dl kuohukermaa
  • 3 dl mustikoita ja vadelmia
  • 4 rkl sokeria

1) Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljasokeri.
2) Paloittele valkosuklaa ja sulata se pienessä kattilassa voinokareen kanssa.
3) Jäähdytä seos ja sekoita keltuaisvaahdon joukkoon.
4) Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja nostele muiden ainesten joukkoon.
5) Aja mustikat ja vadelmat sileäksi monitoimikoneella tai tehosekoittimella. Sekoita joukkoon sokeri.
6) Kaada puolet jäätelömassasta pakastusta kestävään rasiaan tai vuokaan. Valuta päälle puolet marjaseoksesta. Toista sama uudelleen.
7) Sekoita kevyesti muutamalla lusikan vedolla, jotta marjaseos sekoittuu hieman lisää jäätelömassan joukkoon.
8) Nosta pakastimeen vähintään kuudeksi tunniksi. Ota huoneenlämpöön noin 20 minuuttia ennen tarjoilua.