fbpx Skip to main content
 

Munax Ab

Företaget bakom äggen

Garanterad finsk kvalitet

Äggets kvalitet är svårt att avgöra från utsidan. Därför är det viktigt att veta varifrån ägget kommer. Vi på Munax vet vad som händer i vår kedja: hur fodret produceras, var hönorna lägger ägg, hur hönorna mår och hur äggen packas. Därför kan vi garantera hög kvalitet på våra ägg. Våra ägg kommer från finska gårdar!

Ägget är en miljösmart topp-produkt. Det innehåller alla för människan nödvändiga näringsämnen, förutom C-vitamin. Även dess naturliga förpackning är hållbar och nyttig – skalet kan fast blandas i blomstermyllan. Vår uppgift på Munax är att försäkra äggets förträfflighet ända fram till matbordet.

Det märks på ägget när våra hönor mår bra, för den mat hönan äter påverkar både äggets yttre egenskaper och dess smak.

Kvalitetskontrollen är på Munax maskinellt noggrann. Varje ägg testas och vägs så att konsumenten får exakt det vi lovat dem. En datorstyrd hammare knackar på varje ägg och lyssnar att skalet är helt samt varje ägg fotograferas och endast de rena får gå vidare. Tidigare var kvalitetskontrollen manuell, var man endast fick rensat bort redan söndriga och smutsiga ägg. Den datorstyrda kontrollen är omutbar och ser till att endast prima ägg hamnar på matbordet!

Alla ägg från finska familjeägda hönshus är fria från antibiotika. Våra höns är inte medicinerade.

Hos oss är cirkulationen snabb och äggen leveras snabbt efter kontrollen. Äggens bäst före datum är 28 dagar efter värpning. Äggen håller även längre ifall de förvaras svalt i jämn temperatur.

Vi på vårt håll ser till att de ägg du köper är förvarade och transporterade på rätt sätt. Hemma uppnår du samma resultat genom att ha äggen i kylen eller skafferiet i jämn temperatur. Temperaturväxlingar får ägget, att genom sitt porösa skal, suga i sig smak från omgivningen.

På det här viset sköter Munax om äggets resa till ditt matbord och försäkrar att ägget är av garanterad finsk kvalitet.

Kontakta oss

Våra historia

Munax är ett äggpackeri i Laitila, som grundades i slutet av 2003. Munax är ett ägghus med full service. I dag är vi en del av DANÆG-koncernen.

På Munax jobbar ett sjuttio arbetare och vi har över 50 samarbetsproducenter. Munax erbjuder sina kunder alla produkter från ett och samma ställe.

Äggen marknadsförs under vårt egna Laitilan Kanatarha produktnamn samt under butikens egna private lable märken. Till produktsortimentet hör vanliga ägg från höns i inredda burar, ägg från frigående höns inomhus, utehönsägg och ekologiska ägg.

Flytande äggprodukter marknadsförs under Laitilan Proegg produktnamnet. Nyhet för år 2015 är Laitilan Proegg Protein Smoothie – en drickfärdig smoothie som innehåller rikligt med protein. Produkten är mjölkfri och glutenfri.

Munax har det internationella livsmedelscertifikatet FSSC 22000.

År 2012 utsågs Janne Torikka, VD för Munax Oy, till vinnare i Finlands Ernst & Young Entrepreneur of the Year 2012 Produktions klassen.

Munax som än nummers

2003
Grundade
100
Arbetare
45
Omsättning