PÄÄSIÄISMUNAT

Keitetty ja maalattu suomalainen kananmuna

Tuulahdus Euroopasta – nyt myös kotimaisesta kananmunasta

24.4.2019

Pääsiäinen on yksi merkityksellisin sesonkista kananmuna-alalla. Muut tärkeät sesongit ovat joulu ja kevään valmistujaiset. Sesonkien aikana kananmunakulutus voi nousta useamman kymmenen prosenttia. Syynä on leipomisen lisääntyminen ja pääsiäisenä myös kulutusta nostaa askartelemisen perinteet.

Perinteitä on myös maailmalla. Saksassa on jo yli 50-vuotta jo syöty valmiiksi keitettyjä ja värjättyjä kananmunia.

–  ­Ystäväni kertoi, että pääsiäisen aikaan Saksassa ravintolat antavat näitä kananmunia asiakkailleen mukaan ja niitä on koristeena myös ympäri ravintolaa, kertoo Munax Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola.

Kyseisiä kananmunia löytyy myös Saksan, Itävallan ja Switsin ruokakaupoista. Näiden valmiiksi maalattujen kananmunan erilaisuus syntyy siitä, että kun kuoren pinta suljetaan elintarvikevahalla, niin kananmunan huokoset eivät pääse enää hengittämään ja näin ollen keitetty kananmuna säilyy myös huoneenlämmössä.

Tiedossa on, että Saksassa näitä myydään nimellä piknik-kananmuna, koska kananmuna on helppo ja kätevä ottaa mukaan kassiin evääksi.

–  Munax tunnetaan siitä, että olemme kehittäneet erilaisia uusia kananmunatuotteita markkinoille. Nyt halusimme tuoda suomalaisille tuulahduksen Euroopasta. Meillä oli sopivasti menossa vientikuorma Saksaan, joten saimme samalla hyödynnettyä kuljetuksen ja paluukuormassa kananmunat tulivat takaisin Suomeen maalattuina, Savola jatkaa.

Vastaanotto on jakanut kuluttajat. Koska trendi on Suomessa uusi, myös tietämättömyys ja kokemattomuus tuotteen osalta sai aikaan epäröintiä. Nuoremmat taas oivalsivat nopeasti, miten helposti terveellinen kananmunan voi toimia helppona eväänä.

–  On ollut mukava saada palautetta tuotteesta. Me Munaxilla haluamme nähdä, että kananmuna voi olla myös niin paljon muuta kuin pelkästään raaka-aine leivonnaisessa tai munakkaassa, Savola jatkaa.

 


 

Me Munaxina haluamme tuoda näytille erilaisia munatuotteita testattavaksi myös suomalaisille. Euroopassa suositut valmiiksi keitetty kananmuna on nyt pääsiäisen ajan myynnissä osassa K-kaupoissa ja S-ryhmän kaupoissa.

Suomessa ei ole vastaavaa tekniikkaa, joten Pääsiäismunat tulivat takaisin Suomeen vientikuorman paluukuormalla.

Pääsiäismunat säilyvät huoneenlämmössä, koska munien kuoren päällä oleva elintarvikelakka sulkee kuoren huokoset, jolloin happi eivätkä mikrobit pääse kulkemaan kuoren läpi. Näin ollen kananmunasta tulee säilykepurkin kaltainen, mutta kuoren alla on oikea, heti syötävä kananmuna. Kananmunat ovat suomalaisia vapaan kanan kananmunia.

Rasia valmistettu 100 % kierrätysmuovista (rPET)

SUOMALAISIA VAPAAN KANAN MUNIA
FINSKA ÄGG FRÅN FRIGÅENDE HÖNS INOMHUS
Pakkaus/Packning: rPET, valmistettu 100 % kierrätysmuovista/Tillverkad av 100 % återvunnen plast
Laatuluokka/Kvalitetsklass: A
Painoluokka/Viktklass: M 53–63 g
Ainekset/Ingredienser: suomalainen kananmuna/finska ägg, kuorilakka/skallack,
elintarvikevärit/livsmedelsfärger: E127, E131, E160b
Värjätty Saksassa/Färgade i Tyskland (Suomessa ei ole vastaavaa tekniikkaa, joten Pääsiäismunat tulivat takaisin Suomeen vientikuorman paluukuormalla)

EAN: 6430017900842