fbpx Skip to main content
Suomen Siipikarjaliiton lehdistötiedote 11.10.2019:

Kansainvälinen kananmunapäivä 11.10.2019

Suomen Siipikarjaliitto 11.10.2019, 08:22

Perjantaina vietetään kansainvälistä kananmunapäivää ympäri maailman. World Egg Dayn tarkoituksena on muistuttaa kuluttajia kananmunien monista hyvistä ravitsemuksellisista ominaisuuksista sekä kananmunien maailmanlaajuisesti tärkeästä roolista ihmisten ravitsemuksessa. Maku, terveellisyys, puhtaus, monikäyttöisyys ja edullisuus ovat ominaisuuksia, jotka tekevät kananmunasta oivallisen ruoka-aineen. Kananmunat kannattaakin ottaa osaksi kaikenikäisten ruokavaliota.

Kananmunien voidaan nykyisten tutkimustulosten nojalla sanoa olevan terveellisiä peruselintarvikkeita. Kananmunissa on korkea proteiinipitoisuus, mutta alhainen kalorimäärä. Munat sisältävät monia tarpeellisia ravintoaineita kuten luteiinia, joka on hyväksi silmien terveydelle. Luteiinin määrä on kananmunissa vähäinen, mutta sen imeytyvyys kananmunasta on parhain muihin luteiinin lähteisiin verrattuna. 

Luteiinin lisäksi kananmunat ovat myös yksi parhaista koliinin ja erityisesti fosfatidyylikoliinin lähteistä. Tuoreessa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin ensimmäistä kertaa, että fosfatidyylikoliinin saanti ravinnosta oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua dementiaan. Kananmunia kannattaa nauttia siis myös aivojen terveyden tähden.

Kananmuna on lisäksi aito ja luonnollinen tuote, jota suojaa biohajoava kuori. Suomessa munia tuotetaan lähes kolmellasadalla tilalla ja niiden vuosituotanto nousee tänä vuonna yli 76 miljoonan kilon. Suomalaiset syövät vuodessa munia reilut 12 kiloa eli noin 200 kappaletta per henkilö. Sekä tuotanto että kulutus ovat olleet nousussa viime vuosina.

Jaa oma kananmunapäivän kuvasi somessa hashtagilla #kananmunapäivä ja osallistu päivän viettoon! #wolrdeggday  -hashtagin takaa löydät myös kuvia kananmunapäivästä ympäri maailman.