fbpx Skip to main content
Kansainvälinen kananmunapäivä

Kansainvälistä kananmunapäivää vietetään pe 9.10.2020 jo 24. kerran. Tiesitkö, että munakas jo toiseksi suosituin kotona valmistettu ruoka vuonna 2020?

 

Sinänsä se ei ole ihme, sillä onhan kananmuna edullinen ruoka, jossa on täydellinen ravintoarvo. Tämän lisäksi kananmunan hiilijalanjälki on todella pieni.  Kananmuna on kokonaisuudessaan ilmiömäinen raaka-aine. Kananmuna sisältää kaikki vitamiinit, pois lukien C-vitamiinin. Kananmunat sisältävät runsaasti proteiinia sekä monia tarpeellisia ravintoaineita. Tiede-lehti julkaisi tuhdin paketin kananmunaterveysväitteistä 04/2020-lehdessään.

Tämän lehden artikkelin perusteella yksi asia on varma: mikään ei tieteellisesti todista, että muna päivässä olisi vahingoksi.  Päinvastoin tutkijat ympäri maailmaa ja merkittävä joukko suomalaisia tutkijoita on löytänyt hyviä uutisia kananmunasta.

Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin ensimmäistä kertaa, että koliiniyhdiste fosfatidyylikoliinin saanti ravinnosta oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua dementiaan. Lisäksi fosfatidyylikoliinin havaittiin olevan yhteydessä parempaan suoriutumiseen tiedonkäsittelytoimintoja mittaavissa testeissä. Fosfatidyylikoliinia saatiin eniten kananmunasta ja lihasta. Havainnot julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Dosentti Jyrki Virtanen tiimeineen, Itä-Suomen yliopistosta on tehnyt kananmunatutkimusta suomalaisessa väestötutkimuksessa. Tämän tutkimuksen tuloksena oli, että kananmunan syönti ei ollut yhteydessä sydäninfarktin ilmaantumisen riskiin tai kaulavaltimon seinämäpaksuuteen (ateroskleroosiin) Lisätiedot luettavissa täältä. 

Kananmunat ovat yksi parhaista koliinin ja erityisesti fosfatidyylikoliinin lähteistä. Kananmuna on myös luontainen D-vitamiinin lähde.

Me Munaxilla arvostamme tätä lähiruokaa niin paljon, että olemme lähteneet valmistamaan kananmunasta myös heti syötäviä kananmunatuotteita. Valikoimistamme löytyy valkuaissmoothiet, munavoi, valkuaispatukka, valmiiksi keitetyt ja kuoritut kananmunat ja monta muuta tuotetta.

Onnea kananmuna – olet upea pakkaus!
#kananmunapäivä #weloveeggs

Lue Siipikarjaliiton tiedote

Munax Oy on ympäristöasiat huomioonottava ja vastuullisesti toimiva elintarviketalo. Olemme vieneet kananmunan tuotekehityksen uudelle tasolle. Valmistamme tuotteet Suomessa, suomalaisista perhetilojen kananmunista. Kananmunia ja munatuotteitamme löytää niin vähittäiskaupasta, Food Servicesta kuin teollisuuden raaka-aineista. Tuotteemme valmistetaan niin kotimaan kuin vientimarkkinoille. Työllistämme 100 henkilöä ja vuonna 2019 liikevaihtomme oli 45 miljoonaa.

Kysy lisää: toimitusjohtaja Matti Nyfors, etunimi.sukunimi@munax.fi, puh. +358 50 383 7843

 

Lue muualta:
Siipikarjaliitto

Aamuset
https://www.stara.fi/2020/10/09/munat-kunniaan-tanaan-vietetaan-kansainvalista-kananmunapaivaa/
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/oletko-jo-kokeillut-1-10-taktiikkaa-tassa-taydellinen-tapa-kananmunien-keittamiseen-munapaivan-kunniaksi/7948652#gs.hy3b5z

Tänään vietetään kansainvälistä kananmunapäivää – Näiksi kaikiksi muna muuntuu!