Maustekairapalmu on trooppinen kasvi, joka tunnetaan myös nimellä pandan. Kasvia käytetään yleisesti kaakkoisaasialaisessa keittiössä.
Pandania viljellään laajalti maustekasvina. Kasvista käytetään lehdet joko tuoreina tai nahistuneina. Maku on pähkinäinen ja tuoksu kukkamainen ja se täydentää malesialaisia, filippiiniläisiä ja indonesialaisia ruokia. Lehdistä voidaan myös kutoa kori, jota voidaan käyttää riisin keittämiseen.
Vihreän värin valmistaminen
Tarvitset:
- 100 g tuoreita maustekairapalmun lehtiä
- 1 l vettä
Työvaiheet:
- Pese palmun lehdet huolellisesti.
- Leikkaa lehdet n. 2 cm pituisiksi paloiksi ja siirrä ne blenderiin. Lisää joukkoon 1 litra vettä.
- Sekoita lehtien rakenne rikki, jotta lehdissä oleva vihreä väri, klorofylli, pääsee liukenemaan veteen.
- Erota lehtisilppu nesteestä siivilän avulla.
- Siirrä neste jääkaappiin noin 18–24 tunnin ajaksi. Seisotuksen aikana vihreä väri kasautuu astian pohjalle.
- Kaada astiasta varovasti pois mahdollisimman suuri osa kirkkaasta nesteestä. Voit halutessasi suodattaa ylimääräisen nesteen pois kaatamalla seoksen harsokankaan läpi.
Italialainen marenki
Tarvitset:
- 380 g valkuaismassaa
- 760 g sokeria
- 304 g vettä
- edellisenä päivänä valmistettua vihreää lehtiväriä
Työvaiheet:
- Punnitse valkuaismassaa yleiskoneen metalliseen vaahdotuskulhoon.
- Pyöräytä valkuaisen pinnalle ohut vaahto käyttämällä yleiskonetta nopeasti päällä.
- Punnitse sokeri ja vesi kasariin/pitkävartiseen kattilaan. Pane puikkolämpömittari kattilaan ja kuumenna sokeriliuos 121 C° -asteeseen.
- Aloita valkuaisen vaahdotus ja lisää ohuena norona joukkoon sokeriliemi. Vatkaa valkuaista koko sokerilisäyksen ajan ja jatka seoksen vaahdottamista, kunnes marenkivaahto on kädenlämpöistä. Valmis vaahto on paksua ja rakenteeltaan partavaahtomaista.
- Värjää valmis vaahto vihreäksi edellisenä päivänä valmistamallasi vihreällä maustekairapalmu-uutteella. Lisää väriä varovasti kokeilemalla, jotta vaahdon rakenne ei notkistu liikaa.
- Lusikoi tai pursota marenki piirakan päälle. Voit tarjoilla marenkivaahdon sellaisenaan tai hieman grillivastuksen/keittiökokoisen liekinheittimen kanssa ruskistettuna. Voit myös halutessasi pursottaa marengin leivinpaperille ruusukkeiksi ja kypsentää ruusukkeet esilämmitetyssä uunissa miedossa 75 C° -lämmössä pitkään (n. 2–3 tuntia).
VINKKI #1: Voit halutessasi säätää vaahdon paksuutta sokerin määrää lisäämällä/vähentämällä.
VINKKI #2: Voit halutessasi käyttää värjäämiseen myös erilaisia elintarvikevärejä.