Inkiväärinen puolukkapiirakka

Syksy on sadonkorjuun aikaa. Luonto tarjoaa upeat puitteet kaikkivoipaiseen herkutteluun. Vain mielikuvituksen puute estää paneutumisen kulinarismin jaloon maailmaan.

Puolukka on eräs tunnetuimpia luonnonmarjojamme. Olen kerännyt sitä säännöllisesti jo pikkupojasta asti. Vuosien saatossa olen löytänyt siitä myös hienoja makuelämyksiä. Omien kokemusten ohella mieltäni lämmittää myös se, että rohkaisevien neuvojeni johdosta kiitettävän moni tuttavani on päässyt sinuiksi metsän punaisen herkun kanssa.

Puolukkapiirakka on klassikko. Sitä on helppo muokata käyttötarkoituksen tai käytettävissä olevan raaka-ainevarannon pohjalta. Tällä kertaa lisäsin taikinaan inkivääriä ja kookoskermaa, jotka tuovat siihen aivan uudenlaista syvyyttä. Pientä itämaista eksotiikkaa syksyn harmauteemme.

Inkiväärinen puolukkapiirakka

1 uunipellillinen

  • 300 g voita tai leivontamargariinia
  • 4 dl sokeria
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 3 tl tuoretta inkivääriä raastettuna tai inkiväärijauhetta
  • 3 Laitilan Kanatarhan ulkokananmunaa
  • 2 dl kookoskermaa
  • Täyte:
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl kookoskermaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 Laitilan Kanatarhan ulkokananmunaa
  • 3/4 l puolukoita

1) Sulata rasva.
2) Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauhot, inkivääri ja leivinjauhe.
3) Sekoita rasva, kuivat ainekset, kananmunat ja kookoskerma tasaiseksi taikinaksi.
4) Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Paperin reunojen tulee nousta joka sivulta hieman pellin reunan yläpuolelle.
5) Kaada taikina pellille ja tasoita pinta nuolijalla.
6) Yhdistä täytteen ainekset keskenään. Sekoita seos niin, että kokkareet häviävät.
7) Asettele puolukat tasaisesti taikinan pinnalle.
8) Levitä täyte puolukoiden päälle.
9) Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuutin ajan. Kiertoilmauunissa valmistumiseen kuluu noin 45 minuuttia.