fbpx Skip to main content
Munax.fi esittelee ajoittain bloggareita, urheilijoita ja fitness-ammattilaisia, jotka käyttävät aktiivisesti kananmunia ja kananmunatuotteita. Tällä kertaa esittelyssä on joensuulainen kehonrakentaja, Samu Pitkänen.

Kuka olet?

Olen Samu Pitkänen, syntynyt vuonna 1993, kotoisin Savonlinnasta ja nykyisin asustelen Joensuussa. Opiskelen Itä-Suomen yliopistossa matematiikkaa, työskentelen matkapuhelinoperaattorijätin yritysasiakaspalvelussa koulun ohella ja kilpailen klassisessa kehonrakennuksessa.

Miksi ravinto on tärkeää?

Ravinto on tärkeää yleisen hyvinvoinnin kannalta. Ravinto on, tai ainakin tulisi olla tärkeää henkisen hyvinvoinnin kannalta, koska henkilön tulisi nauttia syömästään ravinnosta ja ravinto liittyy suurena osana myös sosiaalisiin tapahtumiin ja juhliin. Se on myös kehon polttoainetta ja riittävä energiansaanti auttaa jaksamaan treeneissä sekä yleisesti arjessa.

Miten oikeaoppisesti syödään ja treenataan?

Tällaiset kysymykset ovat hyvin vaikeita ja riippuu suuresti miltä kantilta katsotaan. Tärkeimpänä asiana kuitenkin tulee esiin, että sellaisella tavalla, jota pystyt noudattamaan ja nautit myös siitä. Tuloksia ei varmastikaan tule, jos esimerkiksi ravinto- tai treeniohjelma on hirmuista pakkopullaa ja lopulta et pysty pitäytymään niissä.

Syömisen suhteen on hyvä olla joustava, ja voit halutessasi vaihdella ruoka-aineita sillä tavalla kuin haluat, kunhan otat sen huomioon ns. kaloribudjetissasi. Kaikki eivät tietenkään tarkkaan punnitse kaikkea mitä syövät, mutta niissä tapauksissa esimerkiksi lautasmalli on toimiva tapa tarkkailla syömistä ja monipuolinen ravinto on tärkeää.

Treenaamisessa tärkeää on tietysti oikeaoppiset suoritustekniikat, mutta muuten on vaikea määritellä oikeaoppista treenaamista, koska treenityylejä ja urheilulajeja on monenlaisia. Treenaamisen säännöllisyys on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista kun halutaan pitää omasta fyysisestä kunnosta huolta.

Miten alkujaan löysit Munaxin kananmunatuotteet ja Laitilan Kanatarhan kananmunat?

Löysin Munaxin tuotteet keväällä 2016 kun valmistaudun ensimmäisiin CBB-kisoihini. Ravinto-ohjelmassani oli kananmunan valkuaisia aamupalalla, mutta keltuaisten ja valkuaisten erottelusta ei meinannut tulla mitään aamupöhnässä, joten siirryin käyttämään Proegg-valkuaista sen helppokäyttöisyyden takia. Laitilan kanatarhan kananmunat löysinkin sitten vasta jälkikäteen kun olin jo tutustunut muihin tuotteisiin ja havaitsin myös Laitilan Kanatarhan kananmunat erittäin laadukkaiksi.

Mikä on oma herkkureseptisi Munaxin tuotteista?

Tällä hetkellä tykkään syödä Munax Protein Smoothien avulla tehtyä tuorepuuroa:

  • 50 g kaurahiutaleita
  • 10 g soijalesitiinirakeita
  • 10 g chiansiemeniä
  • 1 prk/300 ml Munax Protein Smoothieta

Ainekset siis vain sekoitetaan keskenään ja annetaan olla yön yli jääkaapissa.

Jos haluaa kesän jälkeen tehdä ryhtiliikkeen ravintoon ja kuntoiluun, miten suosittelet että tulisi edetä?

Tämäkin riippuu kokonaan ihmisestä, mutta suosittelen lähtökohdista riippumatta tekemään pieniä muutoksia pikkuhiljaa.

Jos treenit ovat kesän aikana jääneet kokonaan pois, niin kannattaa aloittaa vaikka treenaamalla 1–2 kertaa viikossa haluamaasi urheilumuotoa. Sitten kun on saanut pidettyä tämän tavoitteen yllä vaikka reilun kuukauden, niin lisää taas 1–2 treenikertaa viikkoon.

Ruokailuakaan ei kannata kertaheitolla pistää uusiksi. Jos on tullut kesällä herkuteltua esimerkiksi pitkin viikkoa niin aloittaa siitä, että pitää yhden herkkupäivän viikossa ja muuten syö viikolla terveellisemmin, normaaleja ruokia sekä normaaleja annoksia.

Tästä taas seuraava askel olisi vaikka harventaa herkkupäiviä tai jättää herkkupäivät kokonaan pois joksikin aikaa, tai sitten vähentää vaikka hieman viikolla syödyn ruuan määrää.

Pikkuhiljaa siis pieniä muutoksia, eikä kerralla koko elämää uusiksi seitsemällä treenikerralla viikossa ja minimaalisilla kaloreilla, koska sitä ei yksinkertaisesti ole mahdollista ylläpitää ja stoppi tulee erittäin nopeasti.

Mikä on mottosi?

Varsinaista mottoa ei kyllä taida olla… tai ei ainakaan tule mieleen sellaista, mikä kuvastaisi omaa ajattelutapaani elämässä. Tähän voisi vastata ehkä sillä tavalla, että haluan auttaa ihmisiä, jos he pyytävät minulta apua tai neuvoja ja uskon, että jokainen ihminen on kykenevä tekemään hyvinkin merkittävän elämäntapamuutoksen, kun on vain tarpeeksi kärsivällisyyttä ja halua.