fbpx Skip to main content
 

Munax Ltd.

The Company Behind Eggs

Ekologiska ägg har erövrat det finska hjärtat

Största delen av de ekologiska äggen som värpts i Finland förpackas hos Munax. Andelen av ekologiska ägg i produktionen är ca 4 % och växer årligen. Finländarna har hittat de ekologiska äggen genom sitt kärlek mot miljön.

Ekologiska hönor får bo i större utrymmen (6 hönor/m2) än sina artfränder. Hönorna har sina egna sittpinnar och ett eget värpningsbo. I hönshuset skall fönstren utgöra 5 % av golvytan och hönorna har på sommaren möjlighet att tillbringa sina dagar i hönsgården och äta gräs.

De ekologiska hönorna matas med foder som producerats ekologiskt. Fodret innehåller inhemska spannmål; korn, havre och vete. Bönor, ärter och soja används som äggvitekälla. Dessutom används kallpressad ryps- och linfröolja.

Storleken på den ekologiska hönsgården är begränsad till 3000 hönor per stal. Hönorna serveras dagligen morötter och hö till mellanmål. Vi på Munax känner att vi också är ansvariga för hönornas välbefinnande och då är ekologisk produktion det rätta sättet.

De ekologiska äggen klassificeras hos Munax i fyra viktklasser XL (78g/st) L (68g/st) M (58g/st) och S (48g/st). Ägg av M och L storlek förpackas i kartonger som sätts fram på butikens ägghyllor.  XL och S storleks ägg serveras på restauranger och matplatser, till dem som älskar ekologiska ägg. Äggen genomlyses och fotograferas när de packas. På det sättet försäkrar vi oss om bästa möjliga kvalitet för kunderna. Äggen stämplas med en producentkod, kod för ekologiska ägg och landskod, 0Fi 12345. Det möjliggör att vi kan uppfölja varje ekologiska ägg ända till dess hemhönsgård.

De ekologiska äggen smakar ekologiska. Det beror på att smaken på det ekologiska fodret som hönan får, överförs till äggen. T.ex. är rikligt gräsätande hönors äggula mörkare. De ekologiska ägg som förpackats hos Munax säljs under namnet Laitilan Kanatarha. De ekologiska äggen är GMO-fria.

Laitilan Kanatarha 6 eko ägg

Laitilan Kanatarha 10 eko ägg

Laitilan Kanatarha 15 eko ägg

och: Laitilan Kanatarha 24 eko ägg

Eko ägg har siffran 0.

 

Contact us