Eine-mummun perinteiset pullat

Tämä ohje on seurannut parhaana pullareseptinä jo vuosia. Yksinkertainen ohje, jonka salaisuus lienee pienessä taikinan vatkaamisessa kun se on vielä löysää. Näin ilmakuplat löytävät taikinaan ja pullista tulee kuohkeita. Kuvassa etualalla tyttäreni leipomat, vihreiksi värjätyt dinosaurus-pullat. Näistä tuunaat helposti myös omat laskiaispullat!

Ainekset:

  • 5 dl maitoa (mielellään täysmaitoa, luomuna)
  • 50 g hiivaa
  • 1 Laitilan Kanatarhan luomukananmuna
  • 2 tl suolaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl hienonnettua kardemummaa
  • 15-16 dl vehnäjauhoja
  • 175 g voita

voiteluun 1 Laitilan Kanatarhan kananmuna

Ja näin se onnistuu:

Jos muistat, nosta ainekset huoneenlämpöön muutamia tunteja ennen leivontaa. Lienee yksi salaisuuksista, joilla vehnäpullista tulee makoisia. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi (37°) ja murenna hiiva sekaan. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut täysin. Sekoita nesteeseen suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Toiset eivät pidä kananmunaa tarpeellisena pullataikinassa, mutta tässä reseptissä se on aina ollut enkä lähde taikauskoisena mitään muuttamaan. Sekoita joukkoon jauhoja noin 3-4 dl, jotta saat paksun vellimäisen seoksen. Vatkaa sitä voimakkaasti, että taikina saa ilmaa. Lisää loput jauhot, mutta jätä noin 2 dl odottelemaan. Sekoita pehmeä voi taikinaan. Jos sulatat voin mikrossa tai liedellä niin lisää se jäähtyneenä. Nyt sitten kädet töihin, alusta taikinaa kunnes voi on tasaisesti sekoittunut ja lisää loput jauhot, jos se on tarpeellista. Valmis taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista, joten jatka alustamista kunnes näin käy. Vähän se vaatii ruista ranteessa, mutta kun taikinan eteen näkee vaivaa maistuu pullakin paremmalta. Ja tulee poltettua muutama kalorikin samalla.

Jos mukana on lapsiapureita, voi tässä kohti erottaa taikinasta pienen osan ja värjätä sen elintarvikevärillä. Me Laitilan Kanatarhalaiset suosittelemme lämpimästi, että leivonta ja ruuanlaitto olisi koko perheen puuhaa! Koekeittiössä mukana oli myös dinosaurukset.

Peitä taikinakulho tiiviisti muovikelmulla ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa. Nykyään alkaa uuneissa olla myös kohotustoimintoja, mutta voit laittaa taikinan vaikka mikroon. Älä kuitenkaan laita sitä päälle, anna taikinan vain kohota siellä vedottomassa ilmapiirissä.

Leivo taikinasta pullia tai pitkoja tai korvapuusteja. Koeta saada tekeleistä suurin piirtein samankokoisia, jotta ne paistuvat tasaisesti. Lapsiapureiden pullat kannattaa paistaa niissä pellillisissä, joissa kokoluokat ovat suunnilleen samanlaiset. Kun olet saanut pullat leivottua, peitä ne leivinliinalla ja anna kohota. Nyt voit laittaa uunin päälle 225°. Kun pullat on kohonneet, paina niihin peukalolla kolo, pistä siihen nökkönen voita ja voitele pullat. Sokeri kannattaa lisätä vasta voitelemisen jälkeen. Paista noin 8-10 minuuttia riippuen uunisi tehosta. Nautitaan kitalaen polttelevana maitolasillisen kera!

Omat, maistuvat laskiaispullat saat helposti halkaisemalla jäähtyneet pullat ja lisäämällä täytteeksi maun mukaan joko vadelmahilloa tai mantelimassaa sekä reilun keon vaahdotettua kermaa!