Banaani-inkiväärikakku

Isänpäivä on Yhdysvalloissa alkunsa saanut perinne on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten juhlapyhien joukossa.

Isät ovat juhlapäivänsä ansainneet. Pieni irtiotto arjesta oman lähipiirin seurassa on piristävä hetki, josta kannattaa ottaa ilo irti.

Isänpäivää voi juhlistaa monin tavoin. Juhlapöydän antimien suunnittelussa kannattaa hyödyntää päivänsankarin mieltymyksiä. Niiden rinnalle on kuitenkin hyvä tuoda uusia makuja, joista saattaa ennen pitkää muodostua uutta vaalimisen arvoista perintöä.

Olen leiponut banaanikakkua jo lapsuudenkodissani. Vuosien saatossa siitä on muodostunut eräs lemppareistani, jota olen pyrkinyt säännöllisesti uudistamaan pienillä maustekikkailuilla.

Tällä kertaa muutin perinteisen banaanikakun tekstuuria lisäämällä siihen ehdottomiin lempimausteisiini kuuluvaa inkivääriä. Sen kavaljeeriksi laitoin mukaan anista, jonka kaikkivoipaiseen makuun ei voi koskaan kyllästyä.

Banaanikakkuni saa lopullisen silauksensa sitruunakuorrutteesta, johon lisätään myös hieman inkivääriä. Mikäli haluaa vielä laajentaa inkiväärikokeilua, sitä voi laittaa kakun koristeeksi kuivattuna versiona. Makua löytyy, sen takaan.

BANAANI-INKIVÄÄRIKAKKU

  • 185 g voita tai leivontamargariinia
  • 1 dl siirappia
  • 2 1/2 dl ruokokidesokeria
  • 2 kananmunaa
  • 4 dl murskattua banaania
  • 6 dl vehnäjauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl inkiväärijauhetta tai raastettua tuoretta inkivääriä
  • 1 tl anista
  • 2 rkl maitoa

Sitruuna-inkiväärikuorrute

  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl inkiväärijauhetta tai raastettua tuoretta inkivääriä
  • 20 g voita tai leivontamargariinia
  • 2 tl maitoa
  • 1 tl sitruunamehua

1) Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat.
2) Vaahdota rasva, siirappi ja ruokokidesokeri. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten.
3) Murskaa banaanit ja lisää vaahdon joukkoon.
4) Yhdistä keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri, inkivääri ja anis.
5) Lisää kuiva-aineseos ja maito banaanivaahdon joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
6) Kaada massa vuokaan. Tasoita pinta.
7) Paista 180-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia, kunnes kakku on kypsä.
8) Anna jäähtyä muutama minuutti ja irrota vuoan reunat.
9) Päällystä sitruuna-inkiväärikuorrutteella ja kuivatuilla inkivääripaloilla. Mikäli haluat lisää väriä, voit ripotella kakun pinnalla vaikkapa strösseliä.

Sitruuna-inkiväärikuorrute:

1) Yhdistä tomusokeri, inkivääri, rasva, maito ja sitruunamehu kulhossa.
2) Nosta kulho vesihauteeseen. Sekoita, kunnes kuorrute on tasaista ja kiiltävää.
3) Anna kuorrutteen jäähtyä hetki ja valele se kakun pinnalle.