Chorizo-vuohenjuustopiiras

Tämä piiras ei ole sieltä kevyimmästä päästä, mutta maistuu taivaalliselta vaikka hiihtolenkin jälkeen! Älä turhaan säikähdä taikinan tekemistä alusta alkaen, sillä se jos mikä palkitsee lopussa.

Ainekset:

Taikina:

  • 120 g vehnäjauhoja
  • 60 g voita
  • 25 g raastettua parmesaania
  • ripaus suolaa
  • ripaus raastettua muskottipähkinää
  • 1 kpl Laitilan Kanatarhan vapaan kanan kananmuna
  • 1 kpl Laitilan Kanatarhan vapaan kananmunan keltuainen

Täyte:

  • 1 suuri punainen paprika
  • 120 g ranskankermaa
  • 1 Laitilan Kanatarhan vapaan kanan kananmuna
  • 1 Laitilan Kanatarhan vapaan kananmunan keltuainen
  • 2 tl tuoretta timjamia
  • suolaa ja pippuria
  • 150 g vuohenjuustoa murustettuna
  • 200 g tuoretta tai kypsytettyä chorizoa viipaleena
  • ¼ tl jauhettua paprikaa / pimento-paprikaa

Taikina:
Siivilöi vehnäjauhot keittiön työtasolle. Leikkaa voi kuutioiksi ja laita palat juuston, suolan ja muskottipähkinän kanssa jauhojen päälle. Nypi ainekset sormenpäillä murumaiseksi taikinaksi, niin että voi ja juusto on sekoittuneet kunnolla. Tähän menee muutama minuutti. Tee seoksen keskelle kuoppa ja lisää siihen kananmuna sekä keltuainen. Sekoita munat jauhojen joukkoon sormilla, tee taikinasta pallo ja alusta kämmentyvellä puolisen minuuttia. Alusta taikinaa vielä noin minuutti, kunnes siitä saa muotoiltua pallon. Kääräise kelmuun ja laita jääkaappiin. Voit tehdä taikinan valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Kun olet valmis leipomaan piirakan, voitele vuoka ensin ja sen jälkeen kauli taikina suunnilleen piirakkavuuan pohjan kokoiseksi, nosta vuokaan ja painele kiinni. Vuoassa ei tarvitse olla korkeaa reunaa, 1 cm riittää.

Täyte:
Paahda paprika tummaksi joko uunissa tai pannulla. Laita se jäähtymään kulhoon, jonka päälle kietaiset kelmun. Näin jäähtyessään paprikasta saa kuoren kätevästi irti. Tummaksi paahtaminen tekee paprikasta makeaa herkkua. Viipaloi jäähtynyt ja kuorittu paprika ohuiksi viipaleiksi. Laita uuni lämpiämään 200°. Sekoita ranskankerma, Laitilan Kanatarhan kananmunat, timjami ja mausteet haarukalla kulhossa. Levitä seos taikinan päälle reunoille asti. Ripottele seuraavaksi vuohenjuusto tasaisesti koko pohjan leveydelle, lisää sitten paprikasuikaleet ja viimeisenä chorizo.

Ripottele pinnalle paprikajauhetta ja kypsennä uunissa 15-20 minuuttia, kunnes makkara on ruskistunut kauniisti. Nauti lämpimänä salaatin kera. Tätä piirasta tekee mielellään toistekin, kunhan muistaisi seuraavalla kerralla lisätä joukkoon vähän chiliä. Se taittaisi mukavasti melkoisen rasvaisen piiraan pahinta raskautta. Taikinan tekemistä ja käsien sotkemista ei kannata pelätä.
Pohjan tekee nopeasti ja jos sen pyöräyttää valmiiksi edellisenä päivänä saa piiraan valmiiksi noin puolessa tunnissa.